Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kroksbäcks berättelser ska bli vandringsföreställning sommaren 2018

Nästa sommar ska berättelserna från de boende i Holma och Kroksbäck förvandlas till en vandringsföreställning med hjälp av kulturprofiler som Teater Insite, Ariel Gomar, Juan Havana och Rijal Mbamba. Nu börjar jakten på historierna som ska lägga grunden till föreställningen.

Rijal Mbamba, Katarina Molander, Emma Erlandsson, Ariel Gomar, Steffi Aluoch och Ali Zamini är några av krafterna bakom "Släpp loss kulturen".Bild: Peter Frennesson
I år är det tjugo år sedan Juan Paez grundade Flamman Ungdomarnas Hus på Kroksbäck. Bland alla ungdomarna och deras aktiviteter finns sedan några veckor även Malmöfilmaren Ariel Gomar med ett tydligt uppdrag. Tillsammans med Flamman, Teater Insite och MKB ska han hålla i storsatsningen ”Släpp loss kulturen” som fått stöd från Statens kulturråd.
I dagarna börjar arbetet med att samla in berättelser från de boende i området och allt ska resultera i en vandringsföreställning sommaren 2018. Men det är bara början, berättar en av initiativtagarna Caroline Cline.
– Tanken är att bygga upp ett nätverk som ska leva kvar. Vandringsföreställningen ska vara bästa möjliga, men det är inte målet utan det är processen dit som är viktig, säger Caroline Cline som till vardags är samordnare på Flamman.
Steg ett är nu att nå ut till de boende i området för att få dem att berätta sina historier.
– Det kan vara en självupplevd historia om flykt, men det kan också vara en saga. Vi kommer att börja med informationsspridning på gammaldags vis. Facebook och Instagram når inte alltid ut här. Här får det bli gammal hederlig information i trappor, tvättstugor och stråk där folk rör sig, säger Ariel Gomar.
– Det handlar också om att ta reda på vilken talang som finns här och att ta in pedagoger som kan stötta dem. Om folk är intresserade av teater, parkour och oljemålningar så är det vårt jobb att hitta professionella pedagoger som kan stötta dem i deras utveckling, säger Caroline Cline.
Om man ska göra en platsspecifik vandringsföreställning i Malmö så tar man såklart kontakt med Teater Insite i Malmö som gjort massor av sådant. Men projektet har även knutit till sig radio- och musikprofilen Juan Havana samt Rijal Mbamba som är känd från SVT:s ”Sommarlov” och radiokanalen Din gata.
– Juan Havana har själv vuxit upp här på Flamman och gått vidare som ledare. För mig är det skönt att arbeta här där det finns en solid verksamhet som vilar på ideella krafter och genuin vilja, säger Ariel Gomar som har ett förflutet som filmare och klubbarrangör.
Varför sökte du jobbet som projektledare för ”Släpp loss kulturen”?
– För att projektet tar upp representationsaspekterna på ett trovärdigt sätt. Det här är ett område där valdeltagandet är lågt och många ungdomar finns i belastningsregistret. Samtidigt har verksamheten redan jobbat i området i tjugo år och det finns ett genuint intresse att plocka upp ännu fler unga. Jag är själv uppvuxen med en ensamstående mamma som inte kunde språket och vänner som överdoserade tidigt. Jag har en bakgrund i den här miljön som gör det enklare att kommunicera med alla, säger Ariel Gomar.
Statens kulturråd har gett pengar till 27 olika projekt i socioekonomiskt svaga områden i Sverige. Tanken är att projekten ska utgå från platsen och dem som bor där nu. Ariel Gomar uppskattar att projektet startat i en positiv anda och med målet att lyfta det som är bra.
– Utgångspunkten är inte några konkreta misslyckanden i området, utan att man vill ta vara på den inre kraften hos de boende, säger Ariel Gomar.
Vandringsföreställningen är även tänkt som ett sätt att visa upp området för hela stan. Caroline Cline uttrycker det som att de vill visa både det fina och det fula, det trygga och det otrygga. Samtidigt som man berättar de boendes berättelser.
– Vi hoppas att det kommer hit folk från hela stan och att de får uppleva Holma och Kroksbäck på Holmas och Kroksbäcks premisser, säger Caroline Cline.
Tidsplanen är att ha berättelserna på plats i början av hösten och att de sen kan börja bearbetas inför föreställningen sommaren 2018. Om man vill komma i kontakt med projektet kan man göra det via deras facebooksida eller mejla ariel.gomar@flammanhyllie.se.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen