Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös egen seriefest växer sig större för varje år

Färgglada fanzines med feministiska budskap, fullt med unga serietecknare och en Liv Strömquist. För tredje året i rad arrangeras Malmö Seriefest nu i helgen.
”Jag tror att vi kan bli mycket större, det är bara storleken på lokalerna som stoppar oss”, säger Natalia Batista, en av arrangörerna bakom evenemanget.

På planschen bakom Adrian Malmgren ser man några av karaktärerna från hans serie ”Wicked hero”.Bild: Sandra Henningsson
Ungefär 150 serietecknare finns under två fullspäckade dagar på plats på Malmö stadsbibliotek. På bara tre år har Seriefesten vuxit ordentligt, och den här gången har serierna flyttat upp från en av bibliotekets mindre lokaler till en betydligt större och ljusare våning en trappa upp från entrén.
Festen är igång under hela helgen och på lördagen trängdes ett stort antal serietecknare och läsare bland borden som ställts upp för utställarna.
– Det är fantastiskt att det har blivit så stort, det är en bra tid att vara serietecknare, säger Adrian Malmgren som varit med på mässan varje år sedan starten.
När Sydsvenskan kommer fram till hans bord sitter han och skriver en autograf – något som tar ett par minuter eftersom namnteckningen ackompanjeras av en liten teckning.
– Jag brukar försöka skissa något litet såhär när jag har tid, säger han.
På bordet framför honom ligger flera fanzines, små egengjorda serietidningar, fulla med berättelser ur serien om ”Wicked hero”.
– Huvudkaraktären heter Adrian precis som jag och historien är ett transinkluderande sci-fi-äventyr där hackers tar sig genom olika universum.
Adrian Malmgren kom själv ut som transperson 2015, och funderade då på varför det tagit så lång tid innan han fattade det beslutet.
– Jag tror delvis att det beror på att jag aldrig såg mig själv representerad i den kultur som jag tog del av. Jag hoppas att mina serier ska kunna göra skillnad för någon annan, och det kommer ofta fram unga queers som uttrycker tacksamhet mot att jag ser att de finns.
Seriefesten är till skillnad från många andra liknande evenemang bara öppen för de som själva skriver och ritar sina serier. Förlag och seriebutiker är välkomna som besökare, men inte som utställare.
– Här behöver man inte anpassa sig till någon särskild genre eller stil, det enda kravet vi har är att man ska ha gjort sina grejer själv, säger arrangören och serietecknaren Natalia Batista.
Hon var med och drog igång evenemanget för tre år sedan och är stolt över hur mycket det har vuxit.
– Det känns otroligt kul. Och biblioteket är verkligen med och förverkligar det här, de har gjort Seriefesten till ett av sina huvudarrangemang under året.
Liv Strömquist pratade om sitt eget serietecknande och signerade album.Bild: Sandra Henningsson
Under både lördagen och söndagen har kända serieskapare bokats in och på lördagen var det Liv Strömquist som tog plats på den lilla scenen för att berätta om sitt serieskapande. När föredraget var slut passade hon på att signera seriealbum, och kön till hennes bord ringlade sig lång.
– Något sådant här fanns inte i Malmö när jag började göra serier, så det är jättebra att nya serietecknare får visa upp sig, säger hon.
Har du några tips till de som precis har börjat göra serier?
– Vänta inte på att någon ska upptäcka er, utan se till att publicera er själva. Det kan vara i ett fanzine, på en blogg, Instagram, var som helst.
Agnes Hebert Jagrelius älskar serier och hade kommit till Seriefesten för att kolla in utbudet och hälsa på några vänner som fanns bland utställarna. ”De har en riktigt bra serieavdelning här på biblioteket också”, säger hon.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen