Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Militären kör elektronkanon hemifrån?

Vad sägs om "hemdatorbaserade elektronkanoner", företagssponsrade gatunamn och färjor som dras fram med hjälp av starka magneter? Nyhetsredaktionerna runt om i landet håller första-april-skämts-fanan högt.

De gamla Vasaslottens tjocka murar är perfekta om man vill vara skyddad mot signalspaning. I sommar börjar man röja ut Örebro slott för att kunna husera ett toppmodernt IT-kompani där, påstår Nerikes Allehanda. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den gamle militären Einar Lyth är eld och lågor över beslutet att Örebro slott ska husera ett toppmodernt IT-kompani när värnplikten återinförs.
– Här kan man bedriva modern verksamhet eftersom en eventuell angripare inte har några som helst möjligheter att tränga igenom de här tjocka murarna med signalspaning, säger han till Nerikes Allehanda.
Men blir det skarpt läge kommer soldaterna inte att sitta på slottet.
– Då kommer man att arbeta hemifrån. Det är ju modernt nu. Då kommer man att sköta sina hemdatorbaserade elektronkanoner från hemmet, säger Einar Lyth med en entusiasm som inte riktigt matchar den torra sakligheten i riktiga nyhetsinslag.
Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad slår dagen till ära till med "Glöm E6:an, nu kommer Elsexan – Öresunds nya superled för batterifärjor".
Tydligen är det en norsk oljemiljonär med det passande namnet Jon Li Thium som ska se till att Helsingborg–Malmö inom kort trafikeras av 200 batteridrivna färjor som slukar 120 bilar och 360 passagerare vardera. På så sätt skulle E6 avlastas från trafik.
– Alternativt skulle färjorna kunna göras magnetiska, med kraftiga magneter utplacerade som "drar" båtarna framåt. Det handlar om vad som är den mest tilldragande lösningen, säger den uppenbart mycket kreative Jon Li Thium.
Gefle Dagblad bjuder på ett "avslöjande" av det lite tristare slaget. Filmstjärnan Rolf Lassgård har fått nog av staden. Spiken i kistan blev när Gävle kommun stoltserade med att man nu är fler än 100 000 invånare.
– Det är ingenting att skryta om att vi blir fler. Jag har alltid tyckt om småstadslivet, men det finns inte kvar här. Snart är vi som Stockholm och då kan jag lika gärna bo där, säger Rolf Lassgård som tänker låta flyttlasset gå till stadsdelen Ropsten.
På bilderna från intervjun syns flyttkartonger uppmärkta "priser" och "Ove-grejer" så att läsarna ska förstå att det verkligen flyttpackas för fullt.
Linköping är ju inte direkt känt som "Linköping by the sea" eftersom stan bara ha en å. Men det tänker man ändra på genom att bygga en ny stadsdel i den närliggande sjön Roxen, påstår Östgöta Correspondenten.
Inte bara husen kommer att vara flytande i den nya stadsdelen om de närboende får vara med och bestämma. Ekängenbon Erik Egir vill även ha två elvamannaplaner som kan flyttas runt över sjön för sommarens fotbollscuper.
I Katrineholm har kommunen kommit på ett smart sätt att dra in sponsorpengar genom att byta ut namn på gator och torg till företagsnamn, påstår Katrineholms Kuriren.
De har till och med ett pressmeddelande från kommunen som bevis:
"Det är ett utmärkt sätt för små kommuner att öka sina inkomster. Tidigare har kommunerna främst erbjudit möjligheten för företag att namnge sporthallar och liknande, men Katrineholm kommer att gå i bräschen för sponsring av andra objekt".
USA:s president Donald Trump har planer på att kombinera bygget av ett monument över sig med det planerade bygget av jätteälgen Stoorn på berget Vithatten, enligt Norran.
– Han tänkte att det kanske gick att kombinera på något sätt, säger älgens skapare Thorbjörn Holmlund.
– Du vet Stoorn, det passar som in i hans image.
Det största problemet tycks vara hur presidentens plan Air force one ska rymmas för en landning på Skellefteå Airport som uppges ha för kort landningsbana för ett så stort plan.

Fakta: Fler aprilskämt

Även företag sprider i dag aprilskämt.
Ett påstår att den berömda Poseidon-statyn i Göteborg ska bytas ut mot en staty föreställande Glenn Hysén. "Lite synd är det ju att avgjutningen inte gjordes när jag var yngre, nu blir det en gubbe på Götaplatsen, men man ska inte klaga, det är såklart monumentalt hedrande", säger den legendariske fotbollsspelaren.
I Malmö skämtas det om att en tidigare hemlig spekulant på Turning Torso fått nej med motiveringen att kravet på en skylt med texten "Turning Trmp" över entrén inte kändes okej. "En felstavad skylt sätter man ju gärna inte upp och vi hade varken tid eller lust att skicka korrektur till Washington", säger husägarens förbundsordförande Anders Lago som till slut ska ha insett att USA:s president låg bakom köpeplanerna.
Svenska skidförbundet och Svenska simförbundet slås ihop till Simskiförbundet den 1 april 2018, hävdar ett sponsorföretag. "En helt ny gren möjliggörs genom sammanslagningen av de båda förbunden – simskiatlon", skriver företaget. Sommartid är det kombon simning och rullskidor som gäller men på vintern blir det vanliga skidor och "vintersimning i öppet vatten".
Gratistidningen Nöjesguiden skriver att NRK filmat fjärde säsongen av populära tv-serien Skam på högkant för att anpassa sig till den mobiltittande unga målgruppen. Vanliga tv-tittare uppmanas att ställa tv:n på högkant eller titta ur någon form av framstupa sidoläge i soffan.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) meddelar stolt att regeringen kommer att föreslå ett bidrag för vård av förkyld man, ett system som kommer att fungera på samma sätt som vård av sjukt barn. "Jag kommer nu åka på turné i landet för att dela ut gratis näsdukar och svara på frågor", skriver Strandhäll på Facebook.

Fakta: Radioskämt

Hann du uppfatta vad som var ett skämt i den lokala nyhetssändningen i radio? Här är några av aprilskämten från Sveriges Radio:
Miljonerna ska rulla och Ryssland ställer upp med helikopter för att flytta en stor murken träbjörn från Sveg till Jamtlis entré i Östersund. Har svegborna tur får de åka med till Östersund men hur de ska komma hem igen är oklart eftersom helikoptern återvänder till Ryssland direkt efter slutfört uppdrag.
En ny myndighet har tydligen uppstått i Norrbotten. Den heter Fartverket och hoppas att man ska få fast fler fartsyndare genom dubbelsidiga hastighetskameror. 20 000 brev med fortkörningsböter är redan på väg ut till norrbottningarna. Ett femtiotal personer kommer att bli av med körkortet.
Genom att börja servera sälkött i skolorna når man i Blekinge målet att servera mer närproducerad mat samtidigt som man får bukt med det stora sälbeståndet i Östersjön.
Ambitionen om könsneutrala namn på gator och platser i Uppsala innebär förmodligen att Torbjörns torg, Sigbjörnssparken och Styrbjörnsgatan ändras till Brunbjörnstorget, Tvättbjörnsparken och Nallebjörnsgatan.
På samma tema vill man i Storuman ändra namnet på statyn Vildmannen till Vildpersonen, vilket anses vara "mer i samklang med trenden i samhället". I samma veva ryker förmodligen skägget på statyn.
Deckarförfattaren Camilla Läckberg och Skara-entreprenören Bert Karlsson planerar en temapark i Fjällbacka där hennes romaner utspelar sig. Citat från böckerna ska fräsas in i graniten vid Kungsklyftan.
Gå till toppen