Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

För få platser, för få läkare och för många patienter. Nio av tio läkare på akuten i Lund anser att patientsäkerheten är hotad, enligt en rapport som nyligen överlämnades till ledningen.

Bild: Göran Olsson
I januari skrev Sydsvenskan att fackförbundet Kommunal dömde ut arbetsmiljön på akuten i Lund. Kritiken handlade om brist på vårdplatser, för liten bemanning och dåliga lokaler. Kommunal ansåg att situationen var ”katastrofal” och att patentsäkerheten hotades.
Läs också Facket: Patientsäkerheten på akuten i Lund är hotad
Nu får Kommunal medhåll från Mellersta Skånes läkarförbund, som har gjort en egen undersökning.
– Efter att ha läst de artiklar som skrivits och efter vad jag har hört från kolleger ville jag ta reda på hur det verkligen ligger till, säger Ardavan Khoshnood, fackligt ombud på akuten.
I undersökningen svarar 30 av de 35 anställda läkarna på akuten på frågor om arbetsmiljön och patientsäkerheten. Resultat är entydigt. 27 av läkarna anser att patientsäkerheten är hotad.
”Akuten är full av tickande bomber. Jag upplever patientsäkerheten hotad 4 av 5 arbetspass”, skriver en läkare i sitt svar.
– Jag blev förvånad över att så många anser att det föreligger ett hot mot patientsäkerheten. Jag trodde att siffran skulle var lägre, säger Ardavan Khoshnood.
Enligt undersökningen finns tre huvudsakliga orsaker till problemen:
1. Platsbrist – både på akuten, där patienter kan bli liggande i korridoren i väntan på undersökning, och på andra avdelningar, vilket gör att det inte går att slussa patienterna vidare.
- Vi har 21 rum och 200 till 250 patienter per dag, säger Ardavan Khoshnood. Det räcker inte.
Problemet förstärks av att det finns andra avdelningar som har lediga platser, men som inte vill ta emot patienter som behöver läggas in om inte patienten hör till avdelningens specialistområde.
2. För stort patientflöde. Många patienter som inte har akuta vårdbehov skulle behöva hänvisas till primärvården redan vid inskrivningen.
3. Bemanningen är snedfördelad över dygnet. På dagar och kvällar är den ofta god men på nätter är akuten underbemannad, trots att man ofta har lika många patienter då som på kvällarna.
Även lokalerna lyfts fram som ett problem. Men för dem finns en renoveringsplan, som just nu ligger hos politikerna i Region Skåne.
Läkarna har också fått föreslå lösningar på problemen. Även här är bilden tydlig. Så här vill de minska arbetsbördan och säkra patientsäkerheten:
1. Bättre efterlevnad av de regler som gäller för att slussa patienter vidare till andra avdelningar. I nuläget kan en patient bli kvar på akuten i mer än 24 timmar innan inläggning på annan avdelning.
2. Förstärkning av inskrivningen så att patienter som inte har behov av akut vård direkt kan hänvisas till rätt instans.
3. Bättre fördelning av bemanningen över dygnet, såväl vad gäller läkare som sjuksköterskor och undersköterskor.
Rapporten har överlämnats till akutens ledningsgrupp med chefen Maria Ohlson Andersson i spetsen, och diskuterats i avdelningens skyddskommitté, där det sitter representanter för samtliga fack och för arbetsgivaren.
– Vi har en bra dialog med de fackliga organisationerna och vi är inte oense i sakfrågorna. När det gäller platsbristen är det ett väl känt problem som vi har jobbat med länge. Det är inte hållbart att patienter blir kvar och får vänta så länge på akuten som nu, säger Maria Ohlson Andersson.
I rapporten finns en rad förslag på konkreta åtgärder. Anser du att de är möjliga att genomföra?
– Det vill jag helst svara facket på först innan jag pratat om det med Sydsvenskan. men som jag sa, vi har en bra dialog.
Anser du att patientsäkerheten på akuten är hotad?
– Jag anser att patientsäkerheten upprätthålls på akuten, det tar jag ansvar för. Men jag har förståelse för att man som medarbetare ibland kan uppleva det som att man inte har kontroll över situationen när det är många patienter och hög stressnivå.
Gå till toppen