Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Hög britt antyder krig om Gibraltar

Den infekterade frågan om Gibraltars status efter brexit utlöser brittiska brösttoner om vapenskrammel. Förre Toryledaren Michael Howard ger en vink om att gå i krig mot Spanien.

Ett par spanska arbetare vid en typisk brittisk telefonkiosk i Gibraltar, som nära 300|000 människor på båda sidor gränsen är beroende av för sitt livsuppehälle.Bild: Daniel Ochoa de Olza/AP/TT
I fredags lade EU (via Europeiska rådet) fram riktlinjerna för de kommande skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Där finns en särskild klausul som innebär att efter brexit kan Storbritannien och EU inte ingå ett avtal som påverkar Gibraltar utan att Spanien godkänner det.
Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.
Beskedet från EU, som i praktiken ger Spanien vetorätt över Gibraltars framtida relation med EU, har fått regeringen i Madrid att spinna belåtet i bjärt kontrast till reaktionerna från Gibraltar och Storbritannien.
Floden av kritik fortsatte att välla fram på söndagen. Längst gick Michael Howard, konservativ partiledare 2003–2005, numera parlamentsledamot i överhuset.
– För 35 år sedan skickade en annan kvinnlig premiärminister en insatsstyrka över halva världen för att försvara friheten för en annan liten grupp britter mot ett annat spanskspråkigt land, och jag är helt säker på att vår nuvarande premiärminister kommer att visa samma beslutsamhet i att bistå Gibraltars folk, sade han till Sky News på dagen exakt 35 år sedan Margaret Thatchers Storbritannien inledde kriget mot Argentina om Falklandsöarna.
Till saken hör att Storbritannien och Spanien är allierade i Nato.
Den som Howard hoppas på, partikamraten Theresa May, ringde Gibraltars regeringschef Fabian Picardo och garanterade att Storbritannien "orubbligt" stöttar Gibraltars folk och ekonomi.
May slog också fast, enligt hennes presstalesperson, att Storbritannien aldrig kommer att släppa överhögheten i strid mot folkviljan i den brittiska enklaven – "The Rock" – längst ned på den iberiska halvön.
Gibraltar lever främst på sjöfartsnäring och spelindustri och som finanscentrum. Dagligen passerar 40 procent av arbetsstyrkan gränsen mot Spanien.
Redan dagen efter att britterna i fjol folkomröstat om att lämna EU – men där 95,9 procent i Gibraltar sade ja till att stanna – började Spanien trycka på för sin linje: Ett delat spanskt-brittiskt styre av Gibraltar.
Den spanske utrikesministern Alfonso Dastis lovar att Spanien inte avser att stänga gränsen till Gibraltar när Storbritannien är ute ur EU.
– Men när Storbritannien lämnar EU är Spanien EU:s partner och i fallet Gibraltar blir EU därför tvungen att stå på Spaniens sida, säger han i El País.

Bakgrund: Gibraltar

Storbritannien intog Gibraltarklippan – strategiskt belägen där Medelhavet möter Atlanten – vid spanska tronföljdskriget 1704 och fick området vid freden i Utrecht 1713.
Spanien har länge krävt att få tillbaka Gibraltar, men Storbritannien vägrar så länge Gibraltarborna inte samtycker. I en folkomröstning 2002 röstade 99 procent av befolkning mot förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre.
Gibraltar har ofta orsakat dispyter mellan Spanien och Storbritannien. Spaniens diktator Franco stängde gränsen 1969 och den öppnades inte helt förrän 1985, året före Spaniens EU-inträde.
2006 ingicks ett avtal mellan Spanien, Storbritannien och Gibraltar, där Spanien förband sig att förenkla gränsövergångarna.
När den konservativa regeringen återfick makten i Spanien i december 2011 intog landet en tuffare hållning i Gibraltarfrågan.
2013, vid 300-årsjubileet, eskalerade bråken mellan Spanien och Storbritannien. Skärpta gränskontroller, konstgjorda rev som retade spanska fiskare och anlöpande brittiska krigsfartyg uppfattades som provocerande.
Gibraltar har cirka 32 000 invånare. De lever på 6,8 kvadratkilometer som gränsar till den spanska regionen Andalusien.
Gå till toppen