Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyresgästen får betala mest för att bo

En nybyggd hyrestrea i Stormalmö kostar 9 100 kronor i månaden, den nybyggda bostadsrätten är 3 000 kronor billigare.

Greenhouse i Augustenborg är ett av Malmös nybyggda hyreshus.Bild: Hussein El-alawi
Det är Hyresgästföreningen som, med hjälp av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), jämfört månadskostnaden för 70 kvadratmeter stora treor byggda 2015.
Enligt den jämförelsen kostar en genomsnittlig hyrestrea i Sverige 9 882 kronor i månaden och genomsnittsborätten 5 951 kronor. I Stormalmö, Malmö med omgivande kommuner, är kostnaden 9 100 kronor respektive 5 904 kronor.
Till skillnad från de andra två storstadskommunerna ligger Malmö under rikssnittet i båda fallen. I Stockholm är skillnaden 4 500 kronor i månaden, till bostadsrättslägenhetens fördel.
Hyresgästföreningen har räknat på att trean i Malmöområdet kostar 2 210 000 kronor, att köparen har ett lån på 85 procent, att räntan ligger på två procent. Ränteavdraget är medräknat, dock inte amorteringen. Men även med amorteringen kostar Malmöbostadsrätten mindre än den lika nya hyresrätten – 80 kronor mindre i månaden.
Det låga ränteläget har gjort det väldigt fördelaktigt att äga sin lägenhet de senaste åren. Men även om räntan stiger till fyra procent är bostadsrätten fortfarande billigare, påpekar Hyresgästföreningen i sin rapport "Nyproduktion och renoveringar av hyresrätter – en för lönsam affär?"
När SCB tittade på hur stor del av inkomsten dom går till boendekostnader minskar den för villaägare och bostadsrättsinnehavare, medan den nästan legat still för hyresgäster sedan 2006.
I fjor betalde hyresgästen nästan en tredjedel av hushållets disponibla inkomst i hyra, bostadsrättsinnehavaren tjugo procent och villaägaren femton procent.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, säger att det redan idag finns möjlighet att bygga billigare så att hyrorna blir rimligare.
– Men bostadsbristen är så stor att bolagen kan bygga dyrt för att människor är beredda att betala.
Han ser en kortsiktig och en långsiktig väg för att komma till rätta med skillnaderna i bokostnader mellan de som hyr och de som äger.
– Om byggbolagen utnyttjar investeringsstödet, som ligger mellan 3 500 kronor och 6 000 kronor per kvadratmeter, går det att sänka hyrorna redan nu. Vi ser att det finns ett intresse för att söka stödet numera.
Det finns tre miljarder att söka ur statskassan och tanken är att hyrorna ska landa på mellan 1 300 och 1 450 kronor per kvadratmeter och år. Det betyder cirka 600 kronor lägre månadshyra för trean i Malmö.
Men på längre sikt vill Hyresgästföreningen se skattereformer som skulle gynna hyresgästerna likt vad ränte- och rotavdragen betyder för dem som äger sin bostad.
– Till exempel skulle de som renoverar gamla hyreslägenheter kunna få en form av rotavdrag för att hålla hyrorna nere, säger Erik Elmgren.
Gå till toppen