Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Justitieministern: Jag utgår från att man går till botten med detta

”Detta bekräftar bilden av att det är ett system som behöver stramas upp.” Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) efter HD och Sydsvenskans granskning av Sveriges mest anlitade gode man. Han lovar att lagen och hela systemet ska ses över.

Morgan Johanson (S) var på plats i Folkets hus i Limhamn hösten 2016 när Malmö anhörigförening arrangerade ett möte om problemen med god man-systemet. I publiken satt anhöriga till två av de fall där HD och Sydsvenskan nu avslöjat stora brister.Bild: Tom Wall
HD och Sydsvenskan har visat hur huvudmän och deras anhöriga systematiskt har smutskastats av en god man. Osanna och komprometterande uppgifter om dem har arkiverats på överförmyndaren i Malmö. Genom att beskriva dem som hotfulla och farliga har den gode mannen inte behövt ha regelbunden kontakt med dem och samtidigt yrkat högre ersättning från kommunen. Något som båda tillsynsmyndigheter - överförmyndaren och länsstyrelsen - missat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen