Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Statsministern: "Vi finns med de drabbade"

Statsminister Stefan Löfven (S) utrycker sin sorg och tackar räddningspersonal och alla andra som visat engagemang efter bussolyckan i Sveg. – I dag är en sorgens dag, säger han.

Statsminister Stefan Löfven säger att den dödliga bussolyckan lämnar landet i sorg. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
När statsministern möter pressen på Harpsund vill han tacka alla de som arbetat under dagen för deras insatser.
– Jag vill rikta ett stort tack till räddningspersonal, sjukvårdspersonal och enskilda människor som visat sin delaktighet och erbjudit sitt stöd, säger Stefan Löfven.
– Vi är medmänniskor, vi finns med de drabbade.
Löfven uppger att han under dagen har varit i kontakt med Marks kommunalråd och oppositionsråd för att uttrycka stöd och undersöka om regering och stat kan bidra med något.
TT: Hur reagerade du när du fick höra om olyckan?
– Man kan se framför sig ungdomar som är på väg mot en spännande resa, att få åka skidor, umgås och ha kul. Och så vänds allt och några inte ens kommer tillbaka.
Liberalernas partiledare Jan Björklund beskriver olyckan som ofattbart sorgligt. Han är uppvuxen i Marks kommun och gick själv på Ängskolan i sin ungdom. Olyckan fick Björklund reda på genom en bekant.
– Jag antar att jag känner eller känner till föräldrar och andra vuxna anhöriga. Det är ett litet samhälle där många känner varandra och det gör att det blir en påtaglig sorg i hela bygden, kanske på ett annat sätt än om motsvarande olycka hade hänt Stockholm, säger Jan Björklund till Dagens Nyheter.
Flera partiledare kommenterar olyckan på sociala medier.
"Bestört över att höra om olyckan utanför Sveg. Mina tankar med de omkomnas anhöriga och de skadade", skriver kd-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.
Centerns Annie Lööf kommenterar också olyckan:
"Vilken fruktansvärd bussolycka i Härjedalen med flera omkomna o många skadade. Jag tänker på de som mist livet, de skadade och deras anhöriga", skriver Lööf som avslutar sitt Twitterinlägg med ett hjärta.
"Sorg och bestörtning efter bussolyckan utanför Sveg, där ungdomarnas skidresa fick så tragiskt slut. Mina tankar till familjer och vänner", skriver moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Språkröret Gustav Fridolin (MP) skriver i en kommentar till TT.
"Sverige delar sorgen och oron med de drabbade av den fruktansvärda bussolyckan utanför Sveg. Ett skidäventyr har slutat i en ofattbar sorg. Våra tankar är med föräldrar, vänner, lärare och andra nära, med de som idag förlorat en älskad och med de som ännu inte vet hur det gått för en nära".
Gå till toppen