Burlöv

Tjejerna i Arlöv kräver förändring – måste få en ny fritidsgård

Trångt, smutsigt och ingen plats för tjejer. Fritidsgården Betan räcker inte till för ungdomarna och nu har de fått nog. Tjejgänget tog saken i egna händer och fick ett möte med kommunen – de vill se en lösning nu.

Jennie Johnsson, Ida Schäfer, Naso Hammed och Emilia Strömqvist bestämde sig för att sätta press på Burlövs kommun.Bild: Hussein El-alawi
Källarlokalen på Vårboskolan är för trång. I över 20 år har fritidsgården i Arlöv varit utan lämplig lokal och ungdomarna kräver att något görs åt saken. I spetsen för kampen går ett tjejgäng som tog initiativ att skriva brev till kommunstyrelsens ordförande Katja Larsson.
– Vi är ofta här på Betan, men det har blivit mer sällan, för det finns typ inget att göra här. Så vi bestämde oss för att skriva brev till henne, säger Ida Schäfer.
Läs mer: Nekas lokal – fritidsgården i Arlöv får stanna i källaren
Ida Schäfer, Emilia Strömqvist, Naso Hammed och Jennie Johnsson är fyra av de åtta tjejer som skrev brevet och därefter blev inbjudna till ett möte med Katja Larsson.
– Hon lät väldigt positiv och tyckte att det vi skrev i brevet var en bra idé. Hon sa att de letade efter ny lokal. Vi vet inte när det kommer hända med vi hoppas på en lösning så snart som möjligt, säger Ida Schäfer.
Katja Larsson uppmuntrar tjejernas engagemang och säger att deras önskemål och synpunkter är mycket viktiga.
– Jag tycker det är jättebra att de tar initiativ och engagerar sig. Vi behöver lyssna på dem och deras behov. Det var ett bra möte.
Under mötet gavs förslag på två potentiella lokaler, en vid Burlövsbadet och en vid Medborgarhuset. Men att ha en fritidsgård mitt i centrum kan medföra en del problem.
– Om det hade hänt något där så hade alla klagat på ungdomarna. Det ligger nära intill där folk bor så det hade nog blivit mycket klagomål, säger Emilia Strömqvist.
De har inga stora krav på hur en ny fritidsgård bör se ut, utan det viktigaste är att den blir större och att det finns plats för tjejer. Just nu är det de äldre killarna som breder ut sig över lokalen, tycker de.
– Killarna tar ganska mycket plats, och då sitter vi bara i soffan. I brevet skrev vi att vi vill ha ett rum bara för tjejer, säger Naso Hammed.
– Det blir svårt för oss andra, det finns bara ett litet rum där man kan vara lite för sig själv, men det springer ju folk och tar snabbt. Vi vill ha ett rum där vi kan spela musik, kolla film och bara prata, säger Ida Schäfer.
Katja Larsson har fört vidare deras önskemål till ordförande i kultur- och fritidsutskottet och i utbildnings- och kulturnämnden. Letandet efter lokal går vidare, men kravet från tjejerna är att det inte får dröja för länge. Avslutet i deras brev är klart och tydligt:
"Vi vill inte vänta längre. Vi vill kunna gå på en riktig fritidsgård innan vi blir för gamla för att få komma in."
Gå till toppen