Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Carina Persson blir ny polischef i syd

Carina Persson har utsetts till ny polischef för region Syd. Beslutet fattades av rikspolischef Dan Eliasson i fredags. Därmed lämnar hon uppdraget som biträdande chef i region Väst.

Carina Persson är ny regionpolischef för region Syd. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/ TT
"Polisförbundet bjöds tidigt in för att få ge sina åsikter om vad vi såg som viktiga kompetenser hos en ny chef. När vi nu ser resultatet så kan vi konstatera att man lyssnat på våra åsikter", säger Sophia Willander, Polisförbundets ordförande i region Syd, i ett pressmeddelande.
Läs också Nu byts högste polischefen – här är de som kan få jobbet
Den nya chefen för regionen, som omfattar Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län, är polisutbildad och har tidigare varit chef för länskriminalen i Västra Götaland. Hon efterträder Klas Friberg som varit tillförordnad regionpolischef sedan början av året. Inom region Syd har det funnits ett utbrett missnöje bland personalen efter den stora omorganisation som polisen genomgått. Polisförbundet kritiserade även den förra regionpolischefen Annika Stenbergs ledarskap och krävde hennes avgång. Annika Stenberg lämnade uppdraget strax efter nyår.
I en artikel den 19 mars intervjuades Carina Persson som en av fem tänkbara efterträdare på posten. Så här sa hon då om tjänsten:
Läs också Nu byts högste polischefen – här är de som kan få jobbet
– Det är ett viktigt och utmanande uppdrag. Jag tycker själv att jag har den erfarenhet som efterfrågas.
– Jag vill inte göra direkta liknelser med vad som har varit i Göteborg, för jag tror att Syd och främst Malmö har sina utmaningar, men jag har erfarenhet både som chef för länskriminalen och som kommenderingschef från den våg av våld som drabbade oss med start 2013-2014.
– Jag vet att det krävs hårda prioriteringar för att lösa de polisiära uppgifterna.
– Men jag vill också betona vikten av samverkan med andra samhällsaktörer. Det känns viktigt att vara ödmjuk och lyssna in vad som är på gång i region Syd och vad medarbetarna tycker behöver göras. Mycket har redan påbörjats.
Polisförbundet i regionen upplever att samarbetet med arbetsgivaren har förbättrats under Klas Fribergs tid som tillförordnad chef, enligt pressmeddelandet.
Gå till toppen