Nord & Francke

Det är hon som gör gatukonsten med Skam-citat

Sofia Arvidsson pärlar och broderar citat från serien och sätter upp på stolpar både i Malmö och Helsingborg.

"Jag savner deg" säger Eva till sin före detta kompis Ingri, vars pojkvän Eva blev tillsammans med (Jonas). "Du er ikke alene" är från den vackra scenen när Isak springer från kyrkokonserten för att återförenas med Even på skolgården. Sofia Arvidsson heter konstnären.Bild: Sofia Arvidsson.
Häromdagen skrev vi om Sana-citatet som var fäst runt en lyktstolpe på Kungsgatan i Malmö. Nu har konstnären gett sig tillkänna! Hon heter Sofia Arvidsson, är 32 år och jobbar som förskollärare när hon inte ägnar sig åt gatukonst. Och Sana-broderiet är långt ifrån det enda hon har gjort.
Berätta mer om dig själv!
– Jag har alltid älskat att skapa med händerna, material, teknik och resultat har varierat. Sedan snart tio år tillbaka har det blivit mycket gatukonst av olika slag. Jag tycker om att på så sätt sprida glädje och skapa debatt. Det är även ett sätt att göra staden till min och piffa upp den lite.
De ligger i sängen och bläddrar i Ibsens "Ett dukkehjem". (Nora, ni vet). Du er søt du, säger William till Noora. Ja det er jeg, svarar hon.Bild: Sofia Arvidsson.
Varför Skam?
–Just nu har jag snöat in mig på citat från Skam. Jag älskar serien, den är så snyggt gjord med fantastiska skådespelare och manus och tar upp så många viktiga ämnen, som är relevanta för alla, inte bara ungdomar. Efter att ha sett säsongerna åtskilliga gånger, lyssnat på poddar och diskuterat stort och smått med likasinnade behövde jag något annat att sysselsätta mig med i väntan på att säsong 4 kommer ut. Det finns så många bra, tänkvärda och roliga repliker, det är som en skattkista. Jag har försökt välja citat som även fungerar fristående, utanför sitt sammanhang. Du ska inte ha behövt se serien för att kunna uppskatta citaten. Och självklart är de på norska, det språket är ju alldeles underbart!
Vilde säger detta när hon inser att William inte är intresserad av henne.Bild: Sofia Arvidsson.
Jag har räknat till fjorton broderade verk och en pärlplatta på din Instagram. Var exakt kan man hitta verken –och kommer det fler?
–Jag kommer sätta upp fler. Det finns en hög pärlplattor på samma tema som ska upp på stadens stolpar. Ett par av verken har jag satt upp vid Knutpunkten i Helsingborg, resten i Malmö. De flesta finns runtomkring Värnhemstorget, men även på lite andra platser. Ledtrådar: Nobelvägen, Rörsjöparken, S:t Knuts väg. Men lite får du leta!
Sana-broderiet är från en scen i säsong 2 (avsnitt 8) när Sana och Noora pratar om kärlek vs ideal i en fönstersmyg. Vad är det du tycker om med den scenen – och med citatet du er sterk og selvstendig når du kan endre meningene dine?
–Från den aktuella scenen har jag gjort flera stycken, den är ju så bra! Jag älskar Sana och hoppas att hon får en egen säsong. Hon är så klok och det är så skönt att Noora äntligen får någon att öppna upp sig för, och bolla alla tankar med. Scenen har delvis fått kritik för att Sana inte tar Nooras oro över Williams beteende på allvar men eftersom jag inte ser honom som den hemska drittsekk som dessa kritiker gör så tycker jag tvärtom att Sana hjälper Noora att vrida och vända på sina tankar och få perspektiv på sina åsikter. Jag känner igen både mig och andra i Nooras sätt att, som du skriver, bygga ett pansar av åsikter kring sig. Det svåra i att erkänna att man haft fel och ändra åsikt. Det är väl därför jag gillar det här citatet så mycket. Det är en styrka att kunna ta till sig ny kunskap och någon annans perspektiv och därmed ändra åsikt. Det är viktiga ord, både i dagens polariserade debattklimat och för att vi människor ska kunna leva ihop i fred.
Noora definierar systerskapet i säsong 1.Bild: Sofia Arvidsson.
Varför skapar du?
–Skapandet av gatukonsten är ett sätt för mig att hantera ångest. Det är avkoppling och terapi. Gatukonst behöver inte vara fint och det behöver inte vara ordentligt gjort. När jag inte mår bra psykiskt så hjälper det mig att inte känna de kraven på mig själv. Att "tvingas" ut och sätta upp verken gör också att jag bryter isoleringen. Det blir även ett sätt att få kontakt med människor i sociala medier. Men när jag mår riktigt dåligt så skapar jag inte alls.
Glöm aldrig. Var snäll. Citatet som Noora alltid återvänder till.Bild: Sofia Arvidsson.
Här hittar du Sofias Instagram, där du kan kolla in de verk hon har gjort. Det kommer dessutom att dyka upp nya verk framöver!
Gå till toppen