Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kan utsatta få hjälp tillbaka till ett bra sexliv

Smärta vid samlag. Skamkänslor över lusten. Svårigheter att säga nej. Personer som utsatts för sexuella övergrepp kan få problem efteråt i sina sexuella relationer. Projektet "Hela mig" erbjuder hjälp.

Det treåriga projektet "Hela mig" drivs från Malmö. Sexologen Leigh Norén ger stöd via nätet och tar emot utsatta för samtal. I bakgrunden projektledaren Rebecca Sjöstrand.Bild: Julia Lindemalm
"För ett antal år sen blev jag utsatt för flera våldtäkter. Hur ska jag göra för att få mina gränser respekterade? Jag har alldeles för lätt för att gå med på saker som jag egentligen inte vill."
"Jag utsattes för övergrepp av min partner under en längre period. Sen dess släpper jag inte någon nära. Det har gått sex och ett halvt år nu och så fort någon kommer nära stöter jag bort den."
"Jag har tidigare när jag var mindre blivit utsatt för sexuella övergrepp och det har påverkat mig väldigt mycket i livet. Jag upplever samlagssmärtor och har väldigt svårt för att känna mig tänd av något."
Det här är några frågor som besvaras av sexologen Leigh Norén på Föreningen storasysters sajt. Hon är initiativtagare till projektet "Hela mig". Förutom frågelådan ges stöd och råd via chatt och mejl. På en mottagning i Malmö kan personer över arton år också att träffa henne för samtal.
Det finns en stark normativ bild av att sexualiteten ska vara helt förstörd efter ett övergrepp. Är den inte det kan man lätt känna skam och skuld.
– Efter ett sexuellt övergrepp ligger fokus ofta på bearbetning av själva traumat, säger Leigh Norén. Det är jätteviktigt, men man kan också få problem senare i livet med sexualiteten och sexlivet. Det är inget konstigt, men uppmärksammas ofta inte av till exempel psykologer och kuratorer.
Andra upplever inget trauma, men kan ändå uppleva svårigheter med sex och relationer.
– Alla behöver heller inte ha problem med sexlivet, säger projektledaren Rebecca Sjöstrand. Men det finns en stark normativ bild av att sexualiteten ska vara helt förstörd efter ett övergrepp. Är den inte det kan man lätt känna skam och skuld: "Var det verkligen ett övergrepp då?"
Rebecca Sjöstrand och Leigh Norén på Föreningen storasyster.Bild: Julia Lindemalm
Projektet, som är treårigt och stöds av Arvsfonden, drogs igång i höstas. Målgruppen är personer mellan 13 och 25 år som har problem med sex till följd av våldtäkter eller andra sexuella övergrepp.
Trycket på stödfunktionerna online har varit högt sedan starten. Ett tiotal unga har kommit till mottagningen. Mest tjejer har hört av sig, men även killar och personer med en annan könsidentitet.
– Ofta har det gått en tid sedan övergreppet, ibland flera år, säger Leigh Norén. Många har avstått länge från att ha sex överhuvudtaget. De kopplar inte ihop sex med njutning.
Både tjejer och killar kan känna smärta vid sex. De kan få flashbacks från övergreppet. Svårigheter med upphetsning och gränssättning är vanligt. Många har svårt med kärleksrelationer.
– De undrar hur någon ska kunna älska dem om de inte vill ha sex, säger Rebecca Sjöstrand. En del vill gärna ha sex men blir inte våta eller får inte stånd.
– Om man utsatts av någon man känner kan det vara svårt att våga lita på någon igen, säger Leigh Norén. En del är rädda att berätta om övergreppen. De vill inte att bilden av dem ska förändras.
De har blivit fråntagna rätten till sin egen kropp och behöver lära sig att de har rätt till den innan de har sex med någon annan.
Både Leigh Norén och Rebecca Sjöstrand har arbetat som volontärer för Föreningen storasyster. Den ideella organisationen arbetar mot sexuella övergrepp och hjälper drabbade med bland annat traumabehandling och juridisk rådgivning. Det nya projektet breddar verksamheten.
– Jag lär klienterna hur sex fungerar och stärker dem i deras egen sexualitet, berättar Leigh Norén. Vi pratar om onani, vad de tänder på och vilka fantasier de har. De har blivit fråntagna rätten till sin egen kropp och behöver lära sig att de har rätt till den innan de har sex med någon annan.
I samtal och chattar diskuteras också sexuella normer, som ofta ställer till det.
– Ofta ses penetrationssex som det enda riktiga sexet, men om man är rädd för det kanske man kan börja med något annat, säger Leigh Norén.
Gränser. Smärta. Lust. Samtalen hos "Hela mig" berör hela sexualiteten.Bild: Julia Lindemalm
Förutom att ge sexologiskt stöd ska projektet sprida kunskap om hur sexualiteten och sexlivet påverkas av övergrepp. Både bland unga och yrkesgrupper som möter målgruppen.
Drygt 800 unga som utsatts för sexuellt våld och har upplevt problem med sex efteråt har svarat på en webbenkät. Åtta av tio säger att deras allmänna mående påverkas mycket eller ganska mycket av problemen.
– Många har inte träffat någon professionell överhuvudtaget för att bearbeta övergreppet, och av dem som gjort det har runt hälften fått hjälp med frågor kring sexualitet och sexliv, säger Rebecca Sjöstrand.
Många stödsökande är i tidiga tonåren och berättar för första gången om vad de utsatts för. Kontaktmöjligheterna på nätet är oerhört viktiga för den här gruppen, som ofta drar sig för att gå till en ungdomsmottagning eller prata med en skolsköterska, menar Rebecca Sjöstrand.
– De har lättare att hitta oss, de slipper boka tid och sitta i ett väntrum, de får vara helt anonyma och vi har ingen anmälningsplikt. Så fort något blir obehagligt kan de bara klicka bort oss.

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster är en feministisk ideell förening. Den grundades 2012 av Sanna Bergendahl, som utsattes för sexuella övergrepp som barn men upplevde bristande stöd från samhället.
Syftet är att bryta tabut kring sexuellt våld, bilda opinion, sprida kunskap och arbeta förebyggande. Anställda och volontärer erbjuder tidiga stödinsatser för att förhindra psykisk ohälsa. Även anhöriga kan få hjälp.
Organisationen är rikstäckande, men har sin bas i Stockholm. I dag finns sju anställda och 140 volontärer som ger stöd via chatt, mejl eller möten. En del volontärer har egna bearbetade erfarenheter av övergrepp. Dessutom erbjuds psykologhjälp, samtalsgrupper och juridisk rådgivning.
Vänder sig till alla från 13 år och uppåt som har utsatts för olika sexuella övergrepp. Under 2016 sökte omkring 1000 personer hjälp, de allra flesta online.

Hela mig

Hela mig är ett treårigt projekt inom Föreningen Storasyster. Vänder sig till 13-25-åringar som upplever problem med sexualiteten och sexlivet till följd av övergrepp. Två heltidsanställda finns i Malmö. En är sexolog och erbjuder stöd via chatt, mejl och samtal. I Stockholm finns en kurator med sexologisk kompetens.
Syftet är också att sprida kunskap kring problem med sex efter sexuellt våld, bland annat till yrkesverksamma.
Fakta

Mer sexologisk hjälp

Centrum för sexuell hälsa, vid Skånes universitetssjukhus. Hit kan du söka för sexuellt överförbara sjukdomar, men också få rådgivning kring preventivmedel och samtalsstöd kring sexualitet.

Sexualterapeutiska mottagningen, specialistmottagning för hela Skåne. Startades av RFSU Malmö och RFSL Rådgivningen Skåne. Behandling av alla typer av sexologiska problem.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen