Huvudledare

Ledare: Syrien sex år senare. Kriget går vidare.

Syrisk regeringssoldat bredvid syrisk flagga prydd med diktatorn Bashar al-Assads bild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Sex år har passerat sedan inbördeskriget i Syrien inleddes. Något slut är ännu inte i sikte.
I veckan som gick tvingades omkring 40 000 människor, mestadels kvinnor och barn, fly sina hem på grund av strider nordväst om staden Hama.
Totalt över 300 000 människor har dödats sedan kriget bröt ut. Mer än halva Syriens befolkning är på flykt. 6,5 miljoner är internflyktingar medan 4,8 miljoner har lämnat landet, de flesta för grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.
Kriget i Syrien har nu pågått längre än andra världskriget. Det är en ofattbar tragedi som utspelar sig inför omvärldens ögon. Det är en konflikt som samma omvärld hanterade med påtaglig oförmåga medan katastrofen fortfarande – möjligen – gick att förhindra.
På onsdag genomförs en stor givarkonferens i Bryssel för Syrien och dess grannländer. Som värdar står Europeiska unionen, Kuwait, Norge, Qatar, Storbritannien och FN. Ministrar från ett 70-tal länder väntas delta.
Onsdagens sammankomst är en uppföljning av givarkonferensen i London för drygt ett år sedan. Då samlades motsvarande 83 miljarder kronor in. Mötet i Bryssel handlar dels om att bedöma om det internationella samfundet uppfyllt sina åtaganden från London, dels diskutera vilka ytterligare åtgärder som krävs för att hjälpa alla dem som berörs av konflikten.
"Vi kan omöjligen acceptera att den sjätte årsdagen kan förvandlas till en sjunde. Det har blivit ett av de längsta och grymmaste krigen i modern tid", konstaterade FN:s Syriensändebud, den svenske diplomaten Staffan de Mistura, i samband med sexårsdagen av krigets utbrott.
Att kriget fortsätter beror till stor del på att Syrien har blivit en arena där stater med regionala och globala maktambitioner mäter sina krafter.
Med militär uppbackning av Ryssland och sina gamla vänner Iran och den väpnade shiamuslimska rörelsen Hizbollah med säte i Libanon, har diktatorn Bashar al-Assad lyckats klamra sig kvar vid makten – något som för några år sedan framstod som helt osannolikt. Olika delar av den splittrade rebellrörelsen stöds i sin tur av Turkiet, Saudiarabien, USA med flera. Allt medan sunnimuslimska terrorgrupper som al-Qaida och IS försöker flytta fram sina positioner i området.
I FN:s säkerhetsråd har Ryssland och Kina genom sin vetorätt skamlöst och framgångsrikt blockerat försöken att få slut på konflikten.
Kriget i Syrien har blivit ännu en fläck på FN:s och världssamfundets baner. Alla de goda intentioner som förvisso funnits har visat sig vara illusioner. Här har framtida historiker en intressant uppgift att om möjligt reda ut vad som gått fel och varför.
Idag är det svårt att se hur någon part i konflikten skulle kunna ta kontroll över hela landet. Men när de centrala aktörerna väl är någorlunda nöjda med vad de åstadkommit på marken kan det finnas utsikter för framgångsrika fredsförhandlingar och på sikt ett slut på striderna.
Dit verkar det dessvärre vara långt. Det ska inte uteslutas att Staffan de Mistura om knappt ett år tvingas stå där på nytt och vädja om att få slippa ännu en årsdag.
Gå till toppen