Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vättern ska förse Örebro med dricksvatten

En fyra mil lång bergtunnel från Vättern ska säkerställa att Örebro och närliggande kommuner får dricksvatten även i framtiden. Nu ska ett gemensamt bolag bildas.

En fyra mil lång bergtunnel från Vättern till Örebro planeras för att underlätta vattenbristen i staden.Bild: Hans Andersson / TT
Grundvattennivåerna är låga i stora delar av landet och riskerar att förbli det under både vår och sommar. Örebro är extra hårt drabbat och kommunledningen har beslutat om att införa ett bevattningsförbud från den 10 april.
För att säkerställa dricksvattenförsörjningen på längre sikt vill kommunen hämta vatten från Vättern, som ligger cirka fyra mil bort. Tanken är att vattnet ska transporteras i en fyra mil lång bergtunnel som ska förse länets samtliga kommuner med dricksvatten.
På tisdag, efter nio års planering, tas det första steget mot att bilda ett gemensamt bolag, uppger Länsstyrelsen i Örebro län i ett pressmeddelande.
Men Vättern har också påverkats av de låga grundvattennivåerna. Så låga som sjöns vattennivåer är nu har de inte varit på decennier.
Måns Lindell, expert vid länsstyrelsen i Jönköping och sakkunnig för vattenfrågor som rör Vättern, är dock inte orolig. Vätterns vatten räcker och blir över.
– Jag tycker att det är en jättebra idé, även om den är mer än 50 år gammal. Jag har en karta här bakom mig från 1963 och där finns Örebro inritat som en möjlig mottagare av vatten från Vättern. Det här uttaget kanske resulterar i ytterligare någon eller några centimeters lägre vattennivå, men det finns fortfarande 128 meter kvar, säger han.
I dag tar Örebro och närliggande kommuner sitt vatten från Svartån, genom så kallad konstgjord infiltration. Vattnet pumpas upp till en ås där det får filtreras innan det tappas längre ner från åsen, vilket är en förhållandevis dyr och omständlig process.
Fördelen med vatten från Vättern, däremot, är att det är både billigt och av bra kvalitet.
– Det räcker nästan att filtrera det genom en damstrumpa, säger Måns Lindell.
Sedan 50 år tillbaka pumpar kommunerna Skara, Falköping och Skövde sitt dricksvatten från Vättern, det vill säga vatten som till skillnad från de närliggande kommunerna, som Jönköping, inte kommer tillbaka till Vättern efter rening. För detta tvingas de betala en avgift för energiinnehållet till Tekniska verken i Linköping som driver Motala vattenkraftverk
– Redan i dag försörjer Vättern cirka 270 000 människor med dricksvatten. Om de här planerna blir verklighet kommer det att vara runt en halv miljon människor i stället, säger Måns Lindell.

Fakta: Dricksvatten

Ungefär hälften av Sveriges kommuner tar sitt dricksvatten från grundvatten, medan den andra hälften får sitt vatten från så kallat ytvatten i sjöar eller andra vattendrag. Alla Sveriges större städer, som Stockholm, Göteborg får sitt vatten från ytvatten. Grundvattnet kan komma från mindre magasin, som brunnar, eller dito större, som rullstensåsar. Oavsett måste vattnet renas i ett vattenreningsverk.
Det dricksvatten som produceras av vatten från Vättern kallas för råvatten för drickvattensproduktion och tas på 20–30 meters djup.
Källa: SGU och Måns Lindell
Gå till toppen