Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elever på Maria Montessori-skolan saknar studiero

Många elever saknar studiero på Maria Motessori-skolan i Lund enligt Skolinspektionen. En bedömning som skolans rektor, Margaretha Eventhen, inte håller med om.

Bild: JESSICA GOW / TT
Efter en tillsyn på Maria Montessori-skolan bedömer Skolinspektionen att många elever saknar arbetsro i klassrummet och känner sig otrygga i skolans miljö.
– Jag blev förvånad när jag såg rapporten. Upplevelsen av trygghet och studierobrukar gå hand i hand med hur elever trivs på skolan, och oftast även studieresultat. Vi har höga kunskapsresultat och när vi har tittat på hur elever trivs så har det sett väldigt bra ut, säger skolans rektor Margaretha Eventhen.
I Skolinspektionens enkät uppgav 21 procent av vårdnadshavarna att deras barn har svårt att arbeta i klassrummet för att ljudnivån är så hög.
I skolans senaste egna kvalitetsundersökning beskrev 36 procent av eleverna att de inte får den arbetsro som de behöver under lektionstid.
Enligt eleverna varierar arbetsron beroende på vilken lärare som undervisar.
– Vi har höga förväntningar på våra elever och de förväntar sig lika mycket av oss och är väldigt medvetna. Det vi lyfter som problem kanske andra skolor inte ens diskuterar och det vi uppfattar som problem är kanske inte problem på andra skolor. Vår toleransnivå är väldigt låg och vi tar minsta problem på största allvar, säger skolans rektor Margaretha Eventhen.
Enligt rapporten är problemet tidigare känt bland skolans personal och man arbetar kontinuerligt med att åtgärda detta.
– Nu har vi till exempel infört mobilförbud i alla klasser på mellanstadiet. Det handlar främst om att vi vill att eleverna ska gå ut på rasterna, umgås och inte sitta över sina telefoner, det blir lätt stökigt och en hög ljudnivå i trånga korridorer och det genererar inget gott, säger Margaretha Eventhen.
Skolinspektionen har nu beslutat att skolan måste vidta åtgärder och lösa problemen före den 31 augusti 2017.
Gå till toppen