Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Sätt stopp för förtrycket i förorterna.

Kvinnor i förorter som Tensta har ögonen på sig när de rör sig utomhus.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Stockholms norra förorter är i stor utsträckning männens värld. När kvinnor här rör sig i det offentliga rummet övervakas varje steg de tar av självutnämnda moralpoliser som kommenterar, hotar och trakasserar.
I TV4:s granskande samhällsprogram Kalla Fakta på tisdagen skildras hur det i dessa områden hetsas mot kvinnor som vill leva ett självständigt liv, som inte klär sig på ett sätt som anses passande, som bor ensamma – eller som har hund.
Programmet ger fler exempel på hur kvinnor och flickor särbehandlas.
Kvinnor som vill ta en fika hänvisas till en särskild del av lokalen på det av män helt dominerade kaféet.
När en muslimsk friskola i området skjutsar lågstadie- och förskoleklassernas elever till och från skolan, placeras flickorna längst bak i skolbussen medan pojkarna sitter – och går in – där fram.
Det är för övrigt samma skola som i höstas uppmärksammades för sina könsuppdelade idrottslektioner – välsignade av Skolinspektionen.
Även SVT har i ett par nyhetsinslag den senaste tiden skildrat samma verklighet. Enligt Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna som själv bott i Tensta i över 30 år, har religiösa fundamentalister gjort sig allt bredare i området.
Dessvärre är detta inte unikt för Stockholm. Det finns platser i Sverige som inte är Sverige, där andra regler, en annan moral, råder.
"I Sverige är det jämställdhet som gäller. Punkt slut", säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Kalla Fakta.
Men för att bryta de religiösa fundamentalisternas och de självutnämnda moralpolisernas makt, för att stoppa kvinnoförtrycket och vända utvecklingen där vissa förorter förvandlas till parallellsamhällen med egna normer, räcker det inte med ord. Det krävs politisk handling.
Myndigheter måste sluta att ge ekonomiskt stöd till islamistiska organisationer. Skattepengar ska inte gå till att upprätta och upprätthålla förtryckande strukturer, till att sprida en ideologi som går emot grundläggande värderingar som det svenska samhället vilar på.
Myndigheter och politiker måste sluta att i identitetspolitisk anda behandla männen som kringskär kvinnors liv – religiösa fundamentalister och deras organisationer – som legitima och självklara företrädare för muslimer i Sverige.
Och om religiösa friskolor ska vara tillåtna krävs det uppenbarligen betydligt hårdare kontroll än idag och en översyn av reglerna.
I Sverige gäller svensk lag. Kvinnor och män ska ha samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter.
Här måste ansvariga politiker, myndigheter och samhällsaktörer i stort vara mycket tydliga. Då kan inte en kulturrelativistisk, minsta motståndets lag få råda.
Det får inte finnas utrymme för kompromisser med mörkermännen. Punkt slut.
Gå till toppen