Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Singellivet tema för ny föreställning

Kan normer kring tvåsamhet få singlar att uppleva sig som mer ensamma än vad de är? Det är en av de frågor som skådespelaren och DJ:n Helena Engberg ställer i arbetet med föreställningen "Sincerely SOLO".

Helena Engberg, konstnärliga ledare i scenkonstkollektivet PotatoPotato.Bild: PotatoPotato
Helena Engberg är en av fem konstnärliga ledare i scenkonstkollektivet PotatoPotato i Malmö, som ofta arbetar med att granska normer.
Hon kallar projektet för ”ett uppriktigt scenkonstverk om singelheten” och utgår från sig själv, men tar också fram fakta och undersöker synen på singlar.
Ofta berättas historien om singlars jakt på tvåsamhet – eller den motsatta om den starka och självständiga partysingeln.
– Jag tror att många vill se en bredare berättelse där fler sidor får plats.
Läs också "Att vara singel och nöjd sticker nog i andras ögon"
Helena Engberg har mestadels varit singel under de senaste tio åren. En fråga hon ställer till föreställningen är om det är självvalt, eller om det är lättare att tänka så för att slippa känna sig bortvald.
– Jag är själv så himla lärd att det normala är tvåsamhet. Det sitter i hjärnan och är något att hela tiden förhålla sig till.
Jag måste inte klara mig ensam bara för att jag inte har en partner, jag har haft lov att be om hjälp. Men det finns ofta en idé om en partner som ska motsvara allt för oss.
Samtidigt har hon märkt att hon faktiskt är vald av många.
– Inte minst märks det om en kris inträffar. Jag måste inte klara mig ensam bara för att jag inte har en partner, jag har haft lov att be om hjälp. Men det finns ofta en idé om en partner som ska motsvara allt för oss.
Föreställningen sätts upp i oktober. Mycket research återstår. Helena Engberg tittar bland annat på att det inte alltid varit självklart att leva två och två och vilka kommersiella intressen som vinner på om vi ständigt strävar efter att träffa "den rätta".
– Det går att göra mycket tv på det, och framför allt driva jättestora dejtingsajter och tjäna jättemycket pengar på att människor vill nå tvåsamhet. Det tycker jag är ganska äckligt.
Ytterligare en fråga är vilka slags familjeformer som kan finnas. Kan familjen lika gärna vara ens nära vänner och grannar?
– Jag tror att många är ensammare än vad de behöver vara, för att vi lärt oss att det ska vara på ett sätt.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen