Lund

Läsartext: Skolan indoktrinerar oss elever om ekomat

Dagens syn på ekologisk mat är inte grundad i fakta, skriver Gabriel Wendt.Bild: Mårten Svemark
Häromdagen var jag och köpte mjölk på Ica. Medan jag stod och letade igenom alla sorters mjölk såg jag en man bredvid välja ut ett paket ekologisk mjölk och sedan packa ner det i varukorgen. Hans dotter som stod bredvid såg fundersam ut. Hon frågade:
- Vad är ekologisk mat för något?
Mannen var tyst en stund och svarade sedan fundersamt:
- Det är bra mat.
Nästa dag sitter den här flickan och antecknar när hon, precis som jag och alla andra skolelever, får höra på hemkunskapen om hur ekologisk mat är bra för miljön och att konventionell mat är cancerframkallande. På NO:n får vi höra om hur vår planet håller på att gå under och på SO:n om hur vi måste agera snabbt för att rädda vår planet. Det är självklart att flickan efter alla dessa intryck drar slutsatsen att ekologisk mat är hennes sätt att hålla sig frisk och hjälpa vår planet. Man kan verkligen inte klandra henne.
Något som man däremot kan klandra är den svenska skolan. Det är enligt lag förbjudet att lära ut något som inte har vetenskapligt stöd. Och att lära ut något en enskild organisation, i det här fallet Krav, stödjer är ungefär som att lära ut politik med fakta från endast Miljöpartiets partiprogram.
Men vad händer om man skulle konfrontera svenska skolan med detta? De skulle använda sig av försvaret att det visst finns studier som tyder på att ekologisk mat är ett bättre alternativ för hälsa och miljö.
Men majoriteten av studier säger emot detta. Om man gör en sammanvägning av alla studier som gjorts så påvisar de att om maten är ekologiskt eller konventionellt odlad kvittar ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Att skolan manipulerar barn är dock inte allt. De lägger även flera hundra miljoner av svenska folkets skattepengar på ekologisk mat varje år. Detta är pengar som kunde ha gått till bland annat höjda lärarlöner eller lärarutbildningar.
Dagens syn på ekologisk mat är ett mycket bättre alternativ är irrationell och inte grundad i fakta. Att använda en bit yta för att ge mat till hundratals när man kan använda den för mat till tusentals känns som att kasta pengar i sjön. När majoriteten av studier dessutom inte stödjer att ekologisk mat är bättre för miljön eller hälsan känns det absolut idiotiskt.
Men det är ingen som vet om detta eftersom de har hört sina pappor och skolan säga att ekologisk mat är bra sedan de var små och inte orkat ta sig tiden att kolla upp det själva. Sedan köper de ekologisk mat i hela sina liv så att de kan må bra över sig själva när de på hemvägen från Ica utsätter vår planet för riktiga problem i sin stora nya BMW.

Gabriel Wendt

Niondeklassare i Lund
Gå till toppen