Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slopade id-kontroller kan leda till 300 fler asylsökande per månad

De avskaffade id-kontrollerna vid Kastrup och Helsingör kan leda till en 20-procentig ökning av antalet asylsökande som kommer till Sverige. Den siffran bygger på en tidigare uppskattning. Migrationsverket ska nu göra en ny beräkning.

Gränskontroll vid Hyllie på torsdagsmorgonen. Enligt passkontrollanterna fanns det inga resenärer utan giltiga id-handlingar som bad om att söka asyl.Bild: Erik Magnusson
I höstas slog Migrationsverket i en av sina månadsprognoser fast att flyktingströmmarna till Sverige omedelbart skulle öka om Sverige avskaffade gräns- och id-kontrollerna. I så fall skulle månadssiffrorna öka från 2 400 till 2 900 asylsökande, årssiffran från knappt 30 000 till drygt 35 000 asylsökande.
Den uppskattningen gällde om både gräns- och id-kontrollerna försvann. Men de slopade id-kontrollerna innebär att fler resenärer nu har möjlighet att söka asyl när de når fram till de svenska gränskontrollerna. Därför skulle Migrationsverket beräkningar från i höstas även kunna gälla för dagens situation.
Det innebär i så fall att de 1 575 personer som sökte asyl i Sverige under april månad kan komma att öka till 1 880 personer under maj månad. Det är i så fall en uppgång med mycket små tal, som beror på att flyktingströmmarna till Sverige just nu är de svagaste sedan april 2014.
Läs också Öresund – en gammal gräns
– De slopade id-kontrollerna är en av flera faktorer som påverkar hur många som söker skydd i Sverige. Vi följer utvecklingen och har påbörjat ett analysarbete för att bedöma hur förändringarna kan påverka vårt arbete, säger Hanna Davidsson på Migrationsverkets presstjänst.
Hon berättar att Migrationsverket tagit kontakt med länsstyrelsen och andra regionala aktörer i södra Sverige för att se till att det finns beredskap för eventuellt ökade flyktingströmmar.
Enligt gränspolischefen Patrik Engström innebär de slopade id-kontrollerna sannolikt att fler människor försöker ta sig in i Sverige. Men det fanns ingenting på torsdagen som tyder på att antalet asylsökande har ökat.
Resandeströmmarna över Öresund förblev under de första timmarna utan id-kontroller oförändrade. När Sydsvenskan och HD under en timmes tid studerade gränskontrollerna vid Hyllie på torsdagsmorgonen fanns det ingen resande som inte kunde visa giltiga inresehandlingar och som bad om att söka asyl.
– Vi har inte märkt något onormalt, sade en av passkontrollanterna på tågperrongen.
Det enda som bröt normalflödena var att en handfull resenärer utan nödvändiga resedokument togs till en polispiket i ena änden av Hyllieplattformen för att eventuellt direktavvisas till Danmark.
Sådana direktavvisningar har dock gjorts även när id-kontrollerna på Kastrup var i gång. De dokument som på Kastrup godtogs för tågresan till Sverige var inte nödvändigtvis giltiga på Hyllie för inresa till Sverige.
Polisen samlar de resenärer som saknar giltiga resehandlingar för att komma in i Sverige vid en piketbuss vid södra änden av tågperrongen i Hyllie.Bild: Erik Magnusson
Ett skäl till att gränspoliserna vid Hyllie inte märkt av någon ny ström av asylsökande kan vara att de som velat söka asyl i Sverige sedan lång tid haft möjlighet att åka bil till Lernacken. För bilister och bilpassagerare har det inte funnits några id-kontroller som filtrerat bort personer utan giltiga resehandlingar.
Under årets första sexton veckor bad 27 resenärer vid Hyllie om att få söka asyl. Under samma period bad 154 personer om samma sak vid Lernacken.
Under vecka 1-16 direktavvisades 69 personer till Danmark från Hyllie. Under samma veckor avvisades 579 personer på samma sätt från Lernacken.
Fakta

Så många har granskats i gränskontrollerna

Enligt regeringen ska gränskontrollerna nu bli närmast 100-procentiga – att gränspolisen synar nästan alla resenärer. Så har det inte varit tidigare i år. Så här många har kontrollerats i de svenska gränskontrollerna.

Vid Lernacken har 90 procent av alla resenärer kontrollerats. 579 personer har avvisats.

Vid Hyllie station har 74 procent av alla resenärer kontrollerats. 69 personer har avvisats.

Vid Helsingborgs hamn har 67 procent av alla resenärer kontrollerats. 74 personer avvisade.

I Trelleborgs hamn har 8 procent av färjeresenärerna kontrollerats. Ingen har avvisats.

I Malmö hamn har inga passagerare kontrollerats under 2017.

I Göteborgs hamn har 2 procent av färjeresenärerna kontrollerats. Två personer avvisade.

Samtliga siffror gäller för vecka 1-16 under 2017.

Källa: Noa/Gränspolissektionen.

Gå till toppen