Malmö

Bergkvarabuss mörkade olycksförarens extra timme bakom ratten – så tänjer de på busschaufförernas körtider

Föraren i olycksbussen hade redan kört en timma när bussresan mot fjällen startade. Förarna på Bergkvarabuss tvingas kringgå reglerna, så att de får sitta upp till 14 timmar bakom ratten.

Tre barn dog i en allvarlig bussolycka på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen på söndagsmorgonen. Busschauffören hade kört firmabil och nattbuss i drygt nio timmar när olyckan inträffade.Bild: Nisse Schmidt/TT
Chauffören vid den stora bussolyckan i Sveg, där tre barn dödades och många skadades är misstänkt för brott. Brottsmisstankarna gäller vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.
Men både fackförbundet och andra busschaufförer inom företaget ser det som orimligt att en enskild förare ska hållas ansvarig för den kultur av snålhet och säkerhetsbrister som präglar Bergkvarabuss.
Läs mer:Skeptiska kommuner övertalades att fortsätta med skolskjuts från Bergkvarabuss
Den 62-årige busschauffören var beordrad att ensam köra en buss full med skolbarn hela natten från Skene söder om Borås till skidorten Klövsjö i Jämtland. Om bussen inte hade börjat vingla och kört av vägen klockan sju på morgonen skulle hans totala körtid för resan ha blivit nästan tio timmar - vilket är den yttersta gränsen enligt lagstiftningen.
Men busschauffören hade redan kört i drygt en timma innan han satte sig bakom ratten i olycksbussen och registrerade sig i färdskrivaren. Först körde han nämligen från hemmet i Varbergstrakten till sin ordinarie arbetsplats, som är Bergkvarabuss depå i Varberg. Där hämtade han en firmabil och körde en timma till på riksväg 41 utmed Viskan upp till Skene.
Den körningen har Bergkvarabuss hittills hållit helt tyst om.
– Det har inget med hans kör- och vilotider att göra. Det är att betrakta som en resa till jobbet, hävdar Simon Sandberg, som är pressansvarig på Bergkvarabuss.
Läs mer:Miljöinspektörer vill granska busskrotning inne på Bergkvarabuss
Tidningen har pratat med fem busschaufförer på Bergkvarabuss som berättar att företaget har satt i system att tänja på förarnas körtider och kringgå reglerna om hur länge de får sitta bakom ratten.
– Tyvärr är det mycket fusk. Det har varit mycket ruffel och båg för att få ihop det här med körtiderna, säger en chaufför.
När Bergkvarabuss kör resor från Malmö upp till fjällen eller Vasaloppet i Mora är det vanligt att busschauffören blir beordrad att ta en av företagets Volkswagen Caddy-skåpbilar och köra efter långfärdsbussen norrut. Exempelvis två timmar till Ljungby eller tre timmars körning till Jönköping.
Där svänger de in på en parkering och byter fordon med varandra. Och föraren som redan har kört skåpbil i tre timmar kan sätta in sitt förarkort i bussens färdskrivare att köra buss i tio timmar till. Föraren som har kört bussen till Jönköping får ta skåpbilen tillbaka till Malmö.
– Likadant när du kör hem, då blir du avlöst i Ljungby. Du har kört buss hela natten. Sedan ska du köra de sista två timmarna i personbil. Det är ju livsfarligt. Det här är ju vansinne, det är dumheter. Men säger man nej blir man bestraffad, säger en chaufför.
Om Bergkvarabuss istället låter två chaufförer åka med på hela bussresan blir det betydligt dyrare med både löner och hotellövernattningar.
Läs mer:Olycksbussen godkändes på Mekka Traffics verkstäder i Malmö
Bergkvarabuss, som också äger Scandorama och Ölvemarks Holiday, gör likadant när de kör söderut mot Prag eller Alperna. Då får busschauffören köra skåpbil över Öresundsbron, genom hela Danmark och fram till färjeläget i Rödby eller Gedser, där långfärdsbussen väntar. Först när färjan är framme i Tyskland sätter föraren in sitt kort i färdskrivaren. Och först då börjar chaufförens arbetstid och körtid räknas.
– Det är ju inte lagligt, för det ska ju räknas som arbetstid när vi kör genom Danmark också. Men det finns inga regler i det här företaget när man kör utomlands, säger en annan chaufför.
– Vi får jobba från klockan 7 på morgonen till klockan 23 på kvällen, men får bara betalt för åtta timmar. Och ställer man inte upp på det så får man inga körningar.
Många chaufförer berättar att de som klagar på arbetsvillkoren eller dåliga bussar bestraffas genom att få sämre arbetsschema och mindre attraktiva körningar.
Fackförbundet Kommunal förbereder nu en omfattande stämning mot Bergkvarabuss.
– Bergkvarabuss är ett företag som vi under en längre tid haft under lupp. Många av våra medlemmar vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö. Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning mot företaget i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal.
Inom EU finns gemensamma regler för chaufförernas kör- och vilotider när de kör tunga bussar eller lastbilar. Men när föraren dessutom kör några timmar i en personbil eller lätt lastbil så räknas inte det som körtid - utan bara som vanlig arbetstid. Och även det kan företaget kringgå genom att kalla chaufförens körning i firmabilen till Skene eller Jönköping eller Rödby för "en resa till jobbet".
Men Bergkvarabuss sätt att tolka och utnyttja reglerna innebär att deras busschaufförer kan sitta bakom ratten i upp till 14 timmar på ett dygn.
– En resa till sin arbetsplats är en resa till och från jobbet . Då är man i egenskap av privatperson, säger Simon Sandberg på Bergkvarabuss.
Så du menar att det är en resa till jobbet om en busschaufför tar firmans bil och kör från Malmö till Rödby i Danmark?
– Jag vill inte kommentera fiktiva resvägar, säger Sandberg.
Fakta

Olycksfärden

Torsdag 30 mars

Bussen genomgår översyn på Mekka Traffic i Varberg. Den körs därefter till Skene av en förare som slår larm om att bussen känns vinglig. Den körs därför till verkstad i Skene.

Fredag 31 mars

Bussen genomgår ytterligare kontroll. En annan förare provkör bussen. Den upplevda vingligheten tolkas som att den förste föraren var ovan vid en dubbeldäckad buss.

Lördag den 1 april:

Före 21.00 Olyckschauffören kör från sin arbetsplats i Varberg till bussens uppställningsplats i Skene. Där är han med att lasta bussen.

22.00 Bussen lämnar Skene med 59 passagerare ombord.

Söndag den 2 april:

04.20 Busschauffören stannar på en rastplats utanför Lesjöfors och talar i telefon med trafikledaren.

05.05 Bussen startar igen efter en 45 minuter lång rast.

07.00 (cirka) Bussen kränger till kraftigt under färden – något som får en 14-årig flicka att sätta på sig bilbältet.

07.07 SOS Alarm får samtal om att buss vält på E45 strax utanför Sveg.

07.30 De första räddningsfordonen anländer till olycksplatsen. Elva personer förs så småningom till sjukhus.

08.30 Beräknad ankomst för bussen till fjällanläggningen i Klövsjö.

10.40 De sista skadade förs från olycksplatsen i ambulans.

11.00 Vid en presskonferens i Östersund framkommer att tre personer dött i bussolyckan.

Faktatexten har kompletterats med ytterligare uppgifter från Bergkvarabuss.
Läs alla artiklar om: Bussfusket
Gå till toppen