Aktuella frågor

Debattinlägg: "Det är tragiskt när ett parti försöker exploatera människors rädsla."

Vi politiker måste visa på en bättre väg till ett gott liv för dem vars start varit dålig. Det skriver Jamal El-Haj (S), riksdagsledamot från Malmö.

Jamal EL-Haj
Låt oss demokrater samsas mot skjutningarna.
Magnus Olsson (SD) och Roger Haddad (L) kritiserar mitt inlägg om våldet i Malmö (Aktuella frågor 27/3).
Magnus Olsson har en negativ och destruktiv syn på Malmö (Aktuella frågor 2/4). Allt som har gjorts i staden har varit dåligt och det är ”sossarnas” och den så kallade ”massinvandringens” fel. En uppfattning som rasismens anonyma nättroll också torgför.
Självklart ska handgranater, sprängladdningar och skjutningar inte accepteras. Det är tragiskt när ett parti försöker exploatera människors rädsla och oro genom att länka in det i främlingsfientliga fåror. Brott har ingen etnisk färg, brott begås av såväl av människor som bott i Sverige i flera generationer som av invandrare. Hets mot invandrare kan också leda till brott. Seriemördaren Peter Mangs i Malmö och Anton Lundin Pettersson som mördade oskyldiga elever och lärare i Trollhättan är exempel på ”ensamvargar” som genom högerextrem agitation uppmuntras till sjukliga handlingar.
Jag vill varna Roger Haddad för alarmism och svepande generaliseringar. Vapen, handgranater och narkotika är inte som han skriver ”vardag” i Malmö. Inte heller har kriminella tagit över hela stadsdelar (Aktuella frågor 2/4).
Polisen och sociala myndigheter för en oavbruten daglig kamp mot brottsligheten i Malmö och har inte gett upp någonstans. Den ideella sektorn, föreningar och trossamfund, arbetar också mot brott och droger. Engagerade föräldrar gör allt de kan för att både deras egna och andras ungar inte ska bli missbrukare och kriminella. Men det behövs fler nattvandrare och andra människor som engagerar sig i ungdomars fritid som ledare och goda förebilder.
Roger Haddad glömmer att inrikesministern Anders Ygeman (S) meddelat att straffet för handgranater ska fyrfaldigas. Även minimistraffet för grovt vapenbrott höjs till två år. Och under förra året trädde ett 30-tal bestämmelser i kraft som syftar till att motverka den organiserade brottsligheten.
Både Roger Haddad och Magnus Olsson förespråkar fler poliser. Jag är inne på samma linje. Det behövs också ökade insatser på det sociala området. Fattigdom, dålig utbildning, få livsmöjligheter bidrar till att unga blir kriminella.
Vi politiker måste visa på en bättre väg till ett gott liv för dem vars start varit dålig. Hur många nya poliser Malmö ska ha får inte urarta till något som liknar budgivning på en auktion.
I höstas lade Roger Haddad en motion i riksdagen om att det behövs 2 500 nya poliser innan år 2020. Motionen behandlades i december. Några månader senare har Haddad dubblat sitt bud.

Jamal EL-Haj

Läs mer:”Malmö behöver en längre paus i mottagandet av invandrare.”
Läs mer:”Polisen behöver förstärkas, tro och hopp löser inte kriminaliteten.”
Läs mer:"Även borgerliga politiker använder skjutningarna som slagträ."
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen