Lund

Hon vill inspirera med sång

Träffpunkten i Lund är en plats dit alla som definierar sig som tjejer och kvinnor kan komma och träffa andra, lyssna på föreläsningar och delta i aktiviteter. Ett av huvudsyftena är att peppa och stärka de som kommer på träffarna.

Bodil vill sprida glädje och inspirera med sin föreläsning på Träffpunkten.Bild: Nilla Lind
Träffpunkten drivs ideellt av Tjejjouren i Lund och Kvinnojouren i Lund, även Brottsofferjouren Mellersta Skåne har ett finger med. Den 5 april kommer Bodil Bendixon som jobbar med musik, sång, teater och kommunikation att föreläsa på Träffpunkten.
– Hon är så härlig som person. Och just hennes glädje och kravlösa tänk passar in på Träffpunkten. Fokuset ska vara just glädje och gemenskap, berättar Stina Westerlund, före detta ordförande på Tjejjouren i Lund, numera endast aktiv i jouren.
På Träffpunkten hålls möten kring olika teman. Det kan exempelvis handla om självförsvar, ätstörningar, mindfulness, serieteckning, våld i nära relationer och sexualitet. Mycket är sådant som berör verksamheterna på Tjejjouren i Lund, Kvinnojouren i Lund samt Brottsofferjouren. Träffpunkten startades 2014, drivs ideellt och är en öppen mötesplats. Varje onsdag ses de som vill i Studiefrämjandets lokaler i Lund.
– Vi startade Träffpunkten för att vi tyckte att det fattades en bra mötesplats i Lund för personer som definierar sig som kvinnor och tjejer. En plats där man kan vara sig själv och får ta den plats man själv vill, berättar Stina.
På träffarna ska alla som kommer känna att det finns rum för att samtala om vad som helst. Man ska också känna att man kan få stöd av andra om det behövs. Aktiviteterna som anordnas brukar volontärerna försöka variera, bara att träffas och fika tillsammans är i princip halva grejen, menar Stina. Många som kommer dit är ofta där, men det finns alltid något nytt ansikte att lära känna.
– Man ska känna att det är okej att gå ur sin trygghetszon. Vi vill att det ska vara en trygg miljö med bara kvinnor, förklarar Stina.
Bodil förklarar att sång frigör lyckoämnen i kroppen och även testosteron, vilket i sin tur läker celler. Stressen sjunker och vi mår bättre. Men för att allt detta ska hända menar Bodil att det helt enkelt måste vara kravlöst. Sången och musiken måste skapas utan krav. Detta kommer hon att prata om på Träffpunkten. Hon kommer även att låta de som kommer dit få vara med och sjunga.
– När jag var liten så satte jag mig vid pianot och började experimentera och leka med musiken. Men när jag sattes för lärare så försvann det lekfulla och jag kände inte samma glädje längre. Det är det här vi jobbar med i körerna också, kravlöshet, säger Bodil.
Bodil leder körerna Röster utan gränser, Spontankören samt en nystartad kör vid namn Trelleborg sjunger tillsammans. I körerna handlar det mycket om att bara få vara, våga och att må bra. Det är lite de budskapen som Bodil också vill förmedla när hon kommer till Träffpunkten.
– Jag vill inspirera till att våga, säger hon.
Träffpunkten anordnar sedan 2014 möten och träffar varje onsdag klockan 18 till 20.
Var: Fabriksgatan 2a i Lund.
Varje träff har ett tema. Det finns inget krav på att den som kommer dit deltar på något speciellt sätt, det bestämmer man själv.
Gå till toppen