Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

KD kräver debatt om cybersäkerhet

Sverige måste ta de nya hoten mot Sverige och IT-säkerheten på stort allvar – och myndigheterna som ska skydda landet måste få tillräckliga resurser, anser KD och M. – Jag ser mycket allvarligt på det här, säger Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra till TT.

Moderaternas Anna Kinberg Batra vill att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska få ökade resurser. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
Sveriges beredskap mot cyberattacker är för dålig, anser Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han begär därför en debatt med inrikesminister Anders Ygeman (S) om svensk cybersäkerhet.
"Vi behöver göra som många andra länder och samla ansvaret för svensk cybersäkerhet. I dag har totalt sex aktörer ansvar för informationssäkerheten. Detta är både dåligt och dyrt. Kristdemokraterna föreslår en cybersäkerhetsmyndighet med samlat ansvar."
Anders Ygeman säger i en kommentar till TT att han ser fram emot en debatt med KD och M.
– Sverige har en god IT- och informationssäkerhet, men jag tycker att det är bra att de här frågorna diskuteras.
Nyheten om de breda angreppen på molntjänster runt om i världen och i slutändan företagen och myndigheterna som utnyttjar tjänsterna har sannolikt skrämt flera regeringar. Än så länge är det inte offentliggjort vilka svenska företag och myndigheter som drabbats, eller vilka som ligger bakom attacken, men i Storbritannien pekas den kinesiska hackargruppen APT10 ut som ansvarig.
Anna Kinberg Batra vill inte spekulera om detta, men understryker att det svenska skyddet måste förbättras.
– I samband med att försvaret förstärks har vi i samband med vårändringspropositionen drivit fram ökade resurser till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka arbetet med informations- och cybersäkerhet. Vi har också föreslagit mer pengar till FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) för att få mer forskningskompetens. Det kanske kommer att behövas mer pengar, vi måste kunna skydda oss.
Gå till toppen