Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Upprörda känslor när Plusgymnasiet i Malmö lägger ner

Plusgymnasiet i Malmö lägger ner. Orsaken är att skolan har för få elever. Men de elever som går där nu var mycket upprörda efter beskedet på onsdagen. – Det är skandal för de som går i ettan och tvåan, säger eleven Samanah Hosseini.

Vid ingången till Plusgymnasiet trängs eleverna och försöker överrösta varandra för att få tala om hur de känner inför nedläggningen.
– Det är lugnt för treorna, de får ta studenten, men vi som går i tvåan, vad ska vi göra nu? undrar en.
– De som lägger ner, de tänker bara på pengarna, de tänker inte på vad vi kommer att gå igenom, säger en annan.
– Det är ett mycket tragiskt besked och jag är jättebesviken. Det här påverkar många elevers framtid. Jag vet inte vad jag ska säga till mina föräldrar, säger Ayoub Tahlil, som går i ettan på samhällsprogrammet.
"Jag kan inte beskriva min frustration", säger Jonas Osman (längst th) som går första året på samhällsprogrammet. Amrinder Sagoo, Senol Nasufovski och Albinot Hasanaj går ekonomiprogrammetBild: Lars Brundin
Inne i skolans ankomsthall går det ganska vilt till. En papperskorg sparkas omkull. En elev har ryckt loss en brandsläckare från väggen och går runt och siktar på de andra. Rektorn fick reda på nedläggningsbeslutet förra veckan, men de flesta av lärarna och alla elever fick informationen på onsdagsmorgonen.
Förklaringen är för få elever. Skolan har 250 elever, men 120 av dem går ut nu till sommaren. Till höstterminen finns bara 23 förstahandssökande till de tre programmen.
–Det är svårt att bedriva undervisning av hög kvalitet och svårt att rekrytera personal när det är få elever, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia som äger Plusgymnasiet.
De som går tredje året kommer att få ta studenten. Sedan stänger skolan. De yngre eleverna får erbjudande om att gå färdigt sina program på andra skolor: de elever som går stylistutbildning erbjuds gå på Drottning Blankas gymnasieskola, och eleverna på samhälls- och ekonomiprogrammet erbjuds platser på Hermods gymnasium. Båda dessa gymnasier ägs också av Academedia.
– Vill man inte gå där så hjälper vi till att ta kontakt med andra skolor, säger Lena Ericsson, verksamhetschef för alla Plusgymnasierna.
Samanah Hosseini kan ta studenten från sin skola, men Tamader Ward måste byta skola till sitt sista år.Bild: Lars Brundin
Det erbjudandet ger eleven Tamader Ward inte mycket för.
– Halva vår klass kom från Hermods och bytte hit. Hade jag velat gå på Hermods hade jag väl valt det, säger hon.
Hon vill inte tillbaka dit. Istället är planen att hon ska besöka två andra gymnasieskolor och fråga om de har plats till henne.
– Jag har gått på riktigt många skolor. Det här var en bra skola. Nu tänker jag söka till Kunskapsgymnasiet, om jag får plats, säger hon.
Eleverna och deras föräldrar är inbjudna till ett informationsmöte på torsdagskvällen om vad som händer nu och vilka alternativ de har. Lena Ericsson säger att beslutet var svårt att ta.
– Vi behöver rannsaka oss själva varför vi inte har lyckats vända en nedåtgående trend, säger hon.
Sara Mårtensson, som går första året på ekonomiprogrammet, ringde till Academedias huvudkontor i Stockholm efter mötet för hon tyckte inte att personalen från Academedia hade några godtagbara förklaringar till nedläggningen.
– De hoppades att fler skulle söka, men de gjorde inget för att försöka få resultatet att bli högre. Vi hade kunnat göra bra reklam för skolan om de hade bett oss, men de försökte inte ens, säger hon.
Utöver Plusgymnasiet i Malmö har Academedias ledning beslutat att lägga ner ytterligare ett av företagets gymnasieskolor, Mikael Elias gymnasium i Karlskrona.
Fakta

Plusgymnasiet i Malmö

Plusgymnasiet i Malmö erbjuder tre olika program: samhällsprogrammet, ekonomiprogrammet och hantverksprogrammet stylist.

Plusgymnasiet finns på fjorton orter i Sverige, i Skåne finns det också i Kristianstad.

Gå till toppen