Kultur

Sex, feminism och kulturanalys! Det här behöver du veta om hajpade litterära trenden

Den senaste tiden har det kommit en rad böcker med närbesläktade texter, texter där författarna utgår från sig själva för att säga något om samtiden. Läs detta och lär dig mer om livet!

Uppe fr v: Melissa Broder, Roxane Gay, Leslie Jamison. Nere fr v: Kate Zambreno, Laurie Penny, Maggie Nelson.
I USA är genren lyric essay ett begrepp att räkna med sedan en bra tid tillbaka. "Kreativ ickefiktion" beskriver Wikipedia genren, men det är inte så slagkraftigt. Det fattas en lämplig beskrivning på svenska.
Detta är nu inte något alldeles nytt – Joan Didion skrev i genren redan på 1960-talet, liksom Susan Sontag. En efterföljare är Jenny Diski.
Men det finns en ny våg och flera av författarna har översatts till svenska den senaste tiden. Det är essäer av mer eller mindre personligt slag som analyserar både livet och konsten, ibland med skönlitterära stänk eller redovisande hårdfakta. Det kan handla om förbigångna konstnärer i historien, en analys av en aktuell tv-serie eller en djupdykning i det akademiska.
Här följer en guide:

1. Roxane Gay

Redan för ett och ett halvt år sedan kom "Bad feminist" ut. Roxane Gay samlade här en del kulturanalyser, bland annat om filmen "Fifty shades of Grey" och tv-serien "Orange is the new black", men resonerar också en del kring detta att vara en dålig feminist och vad det innebär.
Här är Elina Pahnkes recension av boken.

2. Laurie Penny

Brittiska Laurie Penny är mer akademiskt feministisk i sin "Sex, lögner & revolution" . Boken fungerar också som en uppväxtskildring för den generation som föddes i början av 1990-talet.
Marie Pettersson skriver om boken här.

3. Kate Zambreno

"Hjältinnor" hade några år på nacken när den översattes till svenska i somras. Den amerikanska författaren och bloggaren mixar fiktionen med det teoretiska, politiken med det privata. Det är hennes blogg "Frances farmer is my sister" som ligger till grund för denna samling texter.
Läs vår recension här.

4. Maggie Nelson

Kring årsskiftet kom "Argonauterna" av Maggie Nelson, även hon från USA. Den är mer av en memoar där Nelson diskuterar kärlek, identitet, kön, sexualitet och barnuppfostran.
Här skriver Amanda Svensson om boken.

5. Leslie Jamison

Genren amerikanska Leslie Jamison verkar i kallas autoessäer av förlaget. En ganska bra term. Jamison använder sig själv och sina erfarenheter både i den aktuella essäsamlingen "Empatiproven" och i romanen "Gingarderoben" som var det första som hon skrev men som kom på svenska först häromveckan.
Niklas Qvarnström skriver om Empatiproven här och om Gingarderoben här.
Nord & Francke pratar om både romanen och essäsamlingen i sitt senaste poddavsnitt.

6. Melissa Broder

Melissa Broder är den mest hajpade i genren nu. Hon började skriva på Twitter när hon drabbades av panikångest och det hela utvecklades till en inbunden utgåva. "So sad today" kom på svenska för bara några veckor sedan och är kanske den mest personliga boken på denna lista.
Marie Pettersson skriver om boken här.
Nord & Francke tog upp "So sad today" i ett poddavsnitt i vintras.
Gå till toppen