Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stefan Löfven vill stoppa straffrabatter

Grova unga brottslingar ska inte ha straffrabatt. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är det ett viktigt steg i kampen mot gängbrottsligheten. Men kritiker befarar att det kan driva kriminaliteten ännu lägre ner i åldrarna.

Statsminister Stefan Löfven (S) på en rundvandring i Nordstan-området i Göteborg. Löfven är tillsammans med representanter från socialtjänsten, polisen och kommunen och informeras om det lokala trygghetsarbetet .Bild: Thomas Johansson/TT
Under ett besök i Göteborg med prat om trygghetsarbete i och omkring köpcentret Nordstan kom Löfven med utspelet att strafflindringen för unga brottslingar måste ses över.
– Speciellt vid de grova brotten tycker vi att det är fel. Är du 19 år och är grovt kriminellt belastad, att man då ska ha strafflindring är inte rätt, säger Löfven till TT.
I dag ges vad som i dagligt tal kallas för straffrabatt till personer som var under 21 år då brottet begicks. Det innebär att straffet kortas av hänsyn till gärningsmannens låga ålder. En ändrig av det ska nu utredas av justitiedepartementet.
– Det finns ett ökande problem med exempelvis gängkriminalitet. Det måste vi sätta stopp för. Det hör inte hemma i vårt samhällsbygge, säger statsministern som vill att man ska bli "mycket distinktare och slå mot de här gängen".
Camila Salazar Atías är kriminolog och jobbar på Fryshuset, bland annat med ett projekt som rör unga i destruktiva subkulturer. Hon tycker att straffrabatten ska vara kvar.
– Det blir svårare att bryta det kriminella mönstret och den kriminella identiteten om man varit inne länge, säger hon om de unga brottslingarna.
Att straffrabatten finns är också logiskt, enligt Camila Salazar Atías, eftersom unga människor har ett sämre konsekvenstänk.
Hon förstår frustrationen över att unga grova brottslingar kommer ut igen efter några få år i fängelse, men ser också en annan risk med att ta bort straffrabatten.
– Om man tänker sig att man inom den kriminella världen använder sig av unga personer för att begå grova brott – för att de får lägre straff – så skulle resultatet kunna bli att man går ner i åldrarna ytterligare.
Parallellt vill regeringen tillföra mer pengar till fler vårdplatser inom Statens institutionsstyrelse genom ett tillskott på 65 miljoner i vårbudgeten.
– Vi vill tillföra mer resurser så att polisen faktiskt kan omhänderta fler av de här unga kriminella, säger Löfven.
– Då får polisen större möjlighet att få bort de här unga från gatan och så får de vård i stället.
Fakta

Straffrabatten för unga

I dag ges vad som i dagligt tal kallas för straffrabatt till personer som var under 21 år då brottet begicks. Det innebär exempelvis att brott som för en äldre person skulle ha inneburit livstids fängelse i stället omvandlas till fängelse i högst 14 år. I andra fall innebär strafflindringen att det utdömda straffet alltid kortas och att den högsta utdömda strafftiden är tio år.

Personer som var under 18 år vid gärningstillfället får bara dömas till fängelse om det föreligger synnerliga skäl. Personer under 15 år får aldrig dömas till fängelse.

Källa: Brottsbalken

Gå till toppen