Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Torns trotjänaren siktar uppåt

Torns IF blev bäst i Lund förra året. Nu är klubben från Stångby redo för nästa nivå. Trotjänaren Daniel Thulin har siktet inställt på division 1.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Torns IF låg i division 6 när Daniel Thulin gjorde A-lagsdebut i de tidiga tonåren. I dag tillhör den 31-årige vänsterbacken veteranerna i ett lag som etablerat sig som topplag i division 2.
– Man vet ju inte hur länge man håller på, det hade varit häftigt att avluta med att ta upp Torn i ettan, säger Daniel Thulin.
Som ung fotbollsspelare med stora drömmar gjorde han kortare avstickare till Malmö FF och Lunds BK.
Torns IF fostrade ett koppel spelare födda på 80-talet som ville mer. När de inte nådde hela vägen återvände de till tryggheten i Stångby.
Det är en förklaring till att Torns IF rusat genom seriesystemet på senare år.
– Även om vi har varit nykomlingar så har vi betraktats som ett hot, eftersom vi alltid haft många som spelat på högre nivå, säger Daniel Thulin.
Vad är den viktigaste förklaringen till att ni är där ni är nu?
– Det är laget före jaget som gäller till hundra procent, det genomsyrar både A-laget och klubben som helhet. Alla är där på lika villkor, det är ingen som har något superkontrakt, utan alla har samma ersättning.
Fjorårets säsong i division 2 slutade med en tredjeplats. Men roligast var nog trots allt att man var bättre än storheten Lunds BK och därmed bäst i kommunen för första gången någonsin.
– Vi brukade skämta om det när vi festade som unga och tyckte att vi var störst, bäst och vackrast, sedan slår det in...
Och ambitionerna stannar inte där. Nu är det dags att ta steget upp i division 1.
– Vi har aldrig haft så stark trupp som vi har i år. Sedan vet man aldrig hur det blir med skador och avstängningar, men målsättningen är att bli bättre än förra året och då blev vi trea. Ettan går upp direkt och tvåan får kvala, säger Daniel Thulin.
Själv är han redan Torns IF:s mesta spelare genom tiderna med 340 A-lagsmatcher (50 mål) under sammanlagt tolv säsonger.
– Jag gick om Erik [Rönningberg] för två säsonger sedan och brukar tracka honom för det. Han är väldigt bitter och tror fortfarande inte på statstiken, säger Daniel Thulin och skrattar.
Hur ser du på uppdraget som lagkapten?
– Klart det är en ära, samtidigt är det många i laget som har en betydande roll, alla ska vara ledare på planen på sitt sätt.

Torns IF

Tränare: Richard Ringhov
Torns IF, grundad så sent som 1965, har inte gjort så mycket väsen av sig förrän efter millennieskiftet; tack vare flera starka årskullar på 80-talet, med flera spelare som återvänt efter att ha testat spel på högre nivå, har Torns IF klättrat stadigt uppåt.
Jan Mikael Roos gjorde succé som tränare och sedermera också i samarbete med nuvarande tränaren Richard "Kalle" Ringhov. Seger i division 5 2007, i div 4 2010 och i div 3 året därpå.
Torns IF gör nu sin sjätte raka säsong i division 2. På fem år har man nått topp tre vid tre tillfällen. Nu är siktet inställt på att ta sig upp i division 1.
Nya: Philip Mårtensson, BK Olympic; Rasmus Larsson, FC Höllviken, Amir Rast Kerdar, Skånekurd; Andreas Åkerlund, BK Olympic; Muhammed Ali-Dhahini, BK Olympic, Oscar Ahlgren, Staffanstorps GIF; Benjamin Kovasevic, Charlo.
Lämnar:Fahrang Fatyan, IFK Trelleborg; Najib Hajdari, Lunds SK; Emil Holgersson, Furulunds IK, Jonathan Engdahl, Utlandsstudier, Noah Manna, klubb okänd; Yassar Bigli, klubb okänd; Nehar Maliqi, Veberöd; Joe Tabiri, Veberöd; Stefan Lindkvist, studier på annan ort.
Gå till toppen