Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Centralen i Lund har ingen förebild."

Att stationen ligger mitt i centrala Lund gör att tillgången på mark inte är så stor. Men vi ska göra det bästa av de möjligheter som finns. Det skriver Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör i Lunds kommun.

Lund är den viktigaste regionala knutpunkten i järnvägsnätet. Centralstationen är den fjärde mest trafikerade centralstationen i Sverige, skriver Marcus Horning.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Anders Olshov efterlyser djärvare tag, mer fokus på rollen som knutpunkt och action kring Lunds centralstation (Aktuella frågor 31/3). Det är precis vad Lunds kommun planerar och framförallt satsar på att göra till verklighet.
Läs också ”Låt Lund blomma. Lunds centralstation ligger mitt i det skånska järnvägsnätet.”
Precis som Anders Olshov konstaterar är Lund den stora knutpunkten för kollektivtrafik i Skåne. Men inom Lunds kommun nöjer vi oss inte med det. Vi finns och verkar lokalt, men har världen som fält för samverkan och påverkan.
All planerad utveckling av större områden inom kommunen sker i anslutning till spårburen kollektivtrafik.
Lunds kommun arbetar målmedvetet med att staden ska utvecklas på ett hållbart sätt och ta tillvara på de unika möjligheter som finns vid dagens järnvägsstationer och vid dem som ska byggas framöver. De fördelar som de kommande höghastighetstågen mellan Lund och Hässleholm ger ingår i arbetet.
Lund är den viktigaste regionala knutpunkten i järnvägsnätet. Centralstationen är den fjärde mest trafikerade i Sverige. Tillsammans med Jernhusen har Lunds kommun utlyst en arkitekttävling för en ny centralstation som förbinder västra sidan av stationsområdet med den östra och som ska utgöra en ny fond mot Clemenstorget. Vi siktar högt. Centralen i Lund har ingen förebild. Istället ska den sätta en ny standard för vad en centralstation kan bidra med i människors vardag och stadens utveckling.
Att stationen ligger mitt i centrala Lund gör att tillgången på mark inte är så stor. Men vi ska göra det bästa av de möjligheter som finns. Alla byggprojekt ska visa vilka ytterligare värden de tillför staden och regionen.
Det finns planer på fler kontor, bostäder, service och inte minst en stor mötesanläggning väster om Klosterkyrkan, som ligger ett stenkast från centralstationen.
I direkt anslutning till Lund C växer en ny tingsrätt upp som ska stå klar 2018. Dessutom pågår ett intensivt byggarbete för nya kontor och bostäder på båda sidor om järnvägen. Till exempel ska Folktandvården ha sitt huvudkontor intill plattformen. Inflyttning sker 2018.
I området runt Öresundsvägen, som går västerut från stationsområdet, pågår ett viktigt planerings- och samverkansarbete med sex stora och ett flertal mindre fastighetsägare. Här förverkligas en ny del av innerstaden med kontor, verksamheter, bostäder och service. Mitt i hjärtat av Lund och mycket nära centralstationen växer området fram, stort som halva Hyllie.
I sydvästra Lund där en ny järnvägsstation invigs år 2024 förbereder kommunen, och skapar förutsättningar för, en ny stadsdel. Som Anders Olshov skriver har området en enorm lokal och regional potential, och det är en potential som kommunen kommer att förvalta på bästa sätt.
Anders Olshov har missat några fundamentala dimensioner när det kommer till satsningen på kunskapsstråket, det stråk där den nya spårvägen ska gå, från Lunds centralstation till forskningsanläggningarna ESS och Max IV. Redan idag är det Skånes största arbetsplats inom kunskapsintensiva verksamheter.
Utmed kunskapsstråket ligger Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, Ideon, Mobile Heights och inte minst framgångssagan Medicon Village. Utmed kunskapsstråke pågår intensiva och omfattande förtätnings- och utvecklingsprojekt med bostäder, forskning, vård och kontor.
I slutet av stråket ligger Europas genom tiderna största forskningssatsning ESS och Max IV. Där byggs nu den nya stadsdelen Brunnshög, lyftkranarna kommer att synas under hösten.
Brunnshög blir lika stort som Trelleborgs kommun, om man räknar utifrån antalet människor som bor och arbetar där.
Den nya spårvägen i Lund länkar samman staden och skapar en stark och hållbar ryggrad in till centrala Lund. Att som kommun inte satsa på det tillsammans med näringsliv och fastighetsägare vore resursslöseri och ett historiskt misstag.

Marcus Horning

Marcus Horning är stadsbyggnadsdirektör i Lunds kommun.
Gå till toppen