Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför är "The fast and the furious" en succé

Det är dags för den åttonde filmen i "The fast and the furious"-serien. Numera är det en av världens mest framgångsrika filmserier. – Den kommer aldrig vinna en Oscar, men kulturellt är det väldigt viktiga filmer, säger den amerikanska pr-experten och skribenten Ximena Larkin.

Det är dags för den åttonde filmen i "The fast and the furious"-sagan. En orsak till dess framgång är mångfalden i rollbesättningen.Bild: Matt Kennedy/Universal Pictures/TT
Nästan 1,5 miljoner svenskar har sett någon av "The fast and the furious" -filmerna på bio. En serie som är unik på så sätt att alla uppföljare utom en har gått betydligt bättre än originalfilmen från 2001.
Den senaste filmen, nummer sju i ordningen, är världens sjätte mest framgångsrika film, och har spelat in mer än 1,5 miljarder dollar (drygt 13,5 miljarder kronor).
Stephanie Merry, filmskribent på tidningen Washington Post, beskriver serien som unik och säger att det var en av de första filmserierna som gjorde en omstart, en så kallad reboot. Efter två mindre lyckade uppföljare valde filmskaparna att gå tillbaks till rötterna.
– Den fjärde påminde om den första. I den femte försökte de ändra det till kuppfilm, som "Ocean's 11". Det var då det verkligen tog fart, säger hon.
Det som började som en infiltrationshistoria i gatuloppsmiljö är i dag mer att jämföra med en Bond på steroider, där den ena spektakulära actionscenen är mer galen än den andra.
– De är inte realistiska, men de är så bisarrt underhållande. I förra filmen hoppar bilar ur flygplan, och en bil flyger från en skyskrapa och landar i en annan. De är häftiga och vackert koreograferade, säger Merry.
Ximena Larkin har skrivit om filmserien bland annat för Huffington Post. Hon lyfter fram rollfigurerna som en bidragande orsak till succén. När Hollywood kritiseras för "whitewashing", där vita skådespelare gestaltar ickevita karaktärer, är "Fast and the furious"-filmerna ett uppfriskande undantag. Här finns latinamerikaner, svarta och asiater sida vid sida, utan att fastna i stereotyper. Larkin, som själv är född i Mexiko och har kinesiska rötter, känner igen sig i rollfigurerna.
– Mångfalden är verkligen slående. Det betyder mycket, säger hon.
Hon lyfter också fram kvinnorna, även om hon medger att serien har kritiserats för att de ofta är lättklädda.
– Jag gillar att filmerna erbjuder en motbalans. Kvinnorna är också starka och står upp för sig själva, och kan fixa biffen i lika stor utsträckning som männen.
Rollfigurerna har också utvecklats genom serien. Den första filmen beskriver hon som ganska omogen.
– Filmerna har utvecklats och rollfigurerna har vuxit upp tillsammans med sin publik, säger hon.
Filmerna kretsar också kring allmängiltiga teman som familj, att hålla ihop och ställa upp för varandra.
– Rollfigurerna är väldigt olika, men enas kring gemensamma intressen. Det är en märkligt emotionell upplevelse, för att vara en actionfilm. Personkemin är väldigt bra, och den känslomässiga kärnan finns där, säger Stephanie Merry.
Framtiden då? Nian är i förproduktionsstadiet, och en tia är också utlovad.
– De kommer att kunna fortsätta så länge seriens kärna finns kvar, och att de utvecklas. Alla mina vänner – som skäms över att erkänna att de gillar serien – verkar se fram emot uppföljaren, säger Larkin.
"Fast & furious 8" får svensk biopremiär 12 april.
Fakta

Fem framgångsfaktorer för "The fast and the furious"

Spektakulära actionscener:"De fortsätter att höja ribban. När man tror att de inte ska kunna toppa den förra filmen gör de något galet som att köra ut bilar med fallskärm från ett flygplan", säger Ximena Larkin.

Rollbesättningen: Filmserien gjorde Vin Diesel till stjärna, innebar ett lyft för Dwayne "The Rock" Johnson och blev det stora genombrottet för Gal Gadot ("Wonder women"). Paul Walker, som avled när film nummer sju spelades in, blev synonym med serien. Många har också återvänt i flera filmer, tillsammans med spännande nytillskott. "Rollbesättarna gör ett väldigt bra jobb. Skådespelarna har fin personkemi som är kul att se, då många nu har jobbat tillsammans under lång tid", säger Stephanie Merry.

Emotionell kärna:Familjen, broderskap och att ställa upp för varandra är centrala teman. "Filmerna lockar inte bara actionintresserade. De når bortom den typiska publiken som bara vill se bilar som kraschar", säger Merry.

Mångfald: En stor bredd i både skådespelarnas och rollfigurernas etniska bakgrund. "Du ser inte ofta den typen av roller på vita duken i en framgångsrik film", säger Ximena Larkin.

Evolution: Från en sorts enkel "Point break"-kopia till superspektakulärt actioninferno, där rollfigurerna ändå står i fokus och tillåtas utvecklas.

Gå till toppen