Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Patrik Svensson: Det är för dåligt, Lund!

Bild: Ingemar D Kristiansen
Göteborg var först. Redan 1996 erbjöd man där en fristad åt en förföljd författare genom det internationella programmet ICORN. Sedan dess har 22 svenska städer följt efter. Kulturutövare som riskerar förföljelse, fängelse eller sina liv i sina hemländer har fått en möjlighet att leva och verka i dessa 23 svenska städer. Till förmån även för kulturlivet i den nya hemstaden.
Malmö är en av dessa fristäder. Helsingborg en annan. En stad som däremot inte är en fristad är Lund. Universitetsstaden Lund. Det förhållandevis rika Lund. Kulturstaden Lund. Det humanistiska Lund.
Inte för att Lund inte kan. Men som det allt mer verkar för att Lund inte riktigt vill.
Idag rapporterades det om den senaste turen i denna generande soppa. Kommunfullmäktige beslutade redan 2015 att Lund ska bli en fristad. Kultur- och fritidsnämnden har tilldelats en halv miljon kronor per år för att sköta mottagandet. Men nämnden vill inte. De tycker inte att de har rätt kompetens. Alltså har de skickat frågan vidare till kommunstyrelsen, som nu beslutat att det första beslutet gäller, och skickat tillbaka frågan till Kultur- och fritidsnämnden igen. Och så fortsätter det. I tur efter förhalande tur. Medan allt fler andra svenska städer fogas till listan över fristäder, och någon förföljd kulturutövare ännu inte setts till i Lund.
Det är, kort och enkelt uttryckt, för dåligt.

Fristäder i Sverige enligt ICORNS hemsida

Dalarna
Eskilstuna
Gävle
Göteborg
Helsingborg
Jönköping
Karlstad
Linköping
Luleå
Malmö
Norrköping
Örebro
Piteå
Sandviken
Sigtuna
Skåne
Skellefteå
Stockholm
Uddevalla
Umeå
Uppsala
Västra Götaland
Växjö
Gå till toppen