Dygnet runt

Donald Trump på besök när Moomsteatern tar över makten

I helgen dyker Donald Trump, Askungen och Michael Jackson upp på en scen vid Nobeltorget. Moomsteaterns ”Makt – make Malmö great again” tar fasta på makt och det slutar med att folk får sparken genom ”Hela havet stormar”.

Ett helt vanligt styrelsemöte i maktens korridorer. I Moomsteaterns "Makt – make Malmö great again" spelar från vänster Therese Kvist, Frida Schriver, Ronnie Larsson, Frida Andersson, Dennis Nilsson och Niclas Lendemar, samt Harald Leander stående på skrivbordet.Bild: Emma Larsson
Vid Nobeltorget händer det. Plötsligt tar Doris, hängiven dragqueen, mod till sig och sjunger en sång för Donald Trump om att man ska stå för den man är. Hur hamnade Donald Trump här?
Allt började för många år sen i en gruppbostad i Stockholm. Vårdaren Helena Röhr lärde där känna en boende som älskade att spela teater. Men med väldigt speciella preferenser. Hon ville nämligen alltid spela antingen John F Kennedy eller Robert Kennedy. Så Helena Röhr fick ta sig an roller som Jacqueline Kennedy eller en präst.
– Hon ville alltid spela dessa mäktiga män och det där är något som har funnits med mig genom åren, säger Helena Röhr.
Idag är Helena Röhr en Malmöbosatt regissör som gjort föreställningar på Malmö stadsteater och Malmö opera. Men hon har aldrig regisserat föreställningar på Moomsteatern tidigare, även om hon känt en längtan till att jobba där. För två år sedan träffade Helena Röhr Moomsteaterns ledare Per Törnqvist och då dök tanken på gruppboendet i Stockholm upp och de började prata om makt.
Regissören Helena Röhr (i blå klänning) har intervjuat Moomsteaterns ensemble, vilket har lett fram till föreställningens handling. På bilden från vänster: Therese Kvist, Ronnie Larsson, Helena Röhr, Niclas Lendemar, Jan-Erik Sääf, Dennis Nilsson och Harald Leander.Bild: Emma Larsson
På Moomsteatern arbetar man med skådespelare med intellektuella funktionsvariationer och när Helena Röhr började intervjua skådespelarna för ett år sen så var ämnet makt.
– Jag frågade dem om vad makt är och vad de skulle bestämma om de hade makt? Har de själva makt i sitt eget liv? Och vem skulle de helst vilja spela på scenen om de hade makten att bestämma det, berättar Helena Röhr som efter intervjuerna har gått hem och skrivit föreställningen baserad på vad skådespelarna har sagt.
Det är här Donald Trump kommer in i leken tillsammans med Askungen, Michael Jackson och Gustav II Adolf. För Therese Kvist var drömmen klar. Hon ville spela en manlig tyrann.
– Jag har spelat äcklig och fin, men aldrig fått spela en man, säger Therese Kvist.
I diskussionerna om hur en manlig tyrann är så har de fastnat för en figur som heter Dånald, tydligt formad efter USA:s president. Therese Kvist har studerat Donald Trump på Youtube.
– Han använder mycket händer, säger hon och visar Trump-typiska rörelser.
– Sen går han mycket med… sitt kön, skrattar hon och förklarar hur hon trycker fram könet när hon ska gå som Trump.
Therese Kvist spelar Annika i föreställningens första del och går sen över till att spela Dånald. I styrelserummet har Svärmor (Frida Schriver i röd klänning i bakgrunden) tagit över makten och kittlar folk som inte respekterar henne. Något som Annika får känna på här.Bild: Emma Larsson
Till slut får då Therese Kvists Dånald träffa Dennis Nilssons dragqueen Doris.
– För mig är makt att få vara den man drömmer om att vara. Jag är öppet homosexuell och har alltid klätt ut mig mycket. Här får jag nu göra min drömroll, säger Dennis Nilsson.
Ronnie Larsson går in i rollen som Gustav II Adolf, Frida Schriver som Askungen, Niclas Lendemar som Michael Jackson, Harald Leander som den mystiska kvinnan Edith, musikern Jan-Erik Sääf får äntligen spela trummor och Frida Andersson har valt en roll som hon sett på film så många gånger.
– Jag ska vara Rose i ”Titanic”. Du vet ”My heart will go on” och jag står där på skeppet, skrattar Frida Andersson sträcker ut armarna och förklarar att hon sett Kate Winslet göra rollen i den prisade filmen otaliga gånger.
Frida Andersson visar en klassisk Rose-pose från filmen "Titanic".Bild: Emma Larsson
– Det kändes jätteskönt när Helena sade att du får välja vilken roll du vill. Då kände jag att jag ville testa att göra Rose.
Varför?
– För att det är så mycket kärlek i den rollen. Rose har inte så mycket makt i början, men i slutet så slår hon sig fri, säger Frida Andersson.
Hur är det att själv få bestämma så mycket om föreställningen som ni har gjort här?
– Skitbra. Helena är den bästa regissören. Men det kan väl vara vår hemlis? säger Frida Andersson.
Men Rose och Dånald kommer in först i andra delen av ”Makt – make Malmö great again”. Allt startar i en klassisk maktmiljö. Styrelserummet. Där har Moomsmedlemmarna fått ge sin bild av hur ett styrelsemöte fungerar i verkligheten. Alla talar i mun på varandra och rollfiguren Kjell (Dennis Nilsson) börjar prata sig varmt om att skapa ett organisationsschema. En annan svarar att det låter mysigt. Kjell vill göra det högt och spetsigt. Någon undrar om man inte kan diskutera detta på ett… möte.
– Ja, ett tvådagarsmöte!
– På en kursgård!
I styrelserummet har Svärmor (Frida Schriver) hittat på ett nytt sätt att göra sig av med anställda. När hon slutar sjunga "Små grodorna" i mikrofonen så måste de anställda hitta en stol och den som blir utan får säga hej då till sitt jobb.Bild: Emma Larsson
Varpå Svärmor (Frida Schriver) tar över makten och tvingar de andra att tävla om sina jobb i ”Hela havet stormar”.
Hård kamp om jobben i "Makt – make Malmö great again".Bild: Emma Larsson
”Makt – make Malmö great again” har premiär på Moomsteatern i Folkets Hus vid Nobeltorget i Malmö på lördag den 8 april klockan 19.
Håll koll på Malmös scenkonstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen