Malmö

Läsartext: Fotbollsklubbarna måste tänka om kring damfotbollen

Nivån på damfotbollen i Malmö är helt fantastisk. Men spelarna är väldigt trötta på att bli överkörda av herrlagen av ekonomiska skäl, skriver Celia Boltes.
Härom veckan grät jag i tv-soffan framför "Fotboll i nöd och lust". Jag kände igen mig i så mycket. Alla tusentals timmar av slit på fotbollsplanen, alla långa resor till träning och match. Jag tjänade inte en krona.
I slutet av mars fick vi veta att en av Malmös största klubbar lägger ner sitt damlag, som förra säsongen lyckades ta sig upp till division 1. Arton spelare i Husie IF har valt att lämna i protest mot att de underprioriterats av klubbens styrelse.
Läs mer:Konflikt bakom Husies nedlagda damlag
De som tror att detta är en enstaka olycklig händelse tror fel. Underprioriteringen ligger exakt i linje med hur damfotbollen negligerats i stadens fotbollsföreningar under alla år.
Jag var en av de ungdomstalanger som Husie IF satsade på under mitten av 2000-talet. Laget spelade i nuvarande elitettan och slutade nära kvalplats flera säsonger i rad. Alla lovordade mig för att jag som ung talang hade lyckats ta mig fram i ”Malmös bästa klubb för damer". I Husie IF satsades det på damfotbollen och jag skulle vara tacksam.
Det var under denna tidsperiod som Malmö FF bestämde sig att separera dam- och herrverksamheten, och det var få som förstod vad som hände innan bollen sattes i rullning. Ungdomslagen i klubben vann allt i sin väg, och damlaget spelade i allsvenskan. Vad var det egentligen ledningen begärde?
Motiveringen blev att man inte skulle ha ett herrlag som överskuggade damlaget, och att marknadsföring enbart inriktad på damfotboll skulle ge större möjligheter på sikt. Men det dröjde inte mer än ett par år innan Malmö FF-dam blev Ldb FC Malmö.
En dag som denna kan vi konstatera att utestängandet av damverksamheten i Malmö FF har satt djupa spår i fotbollshuvudstaden. Underprioriteringen av damlaget kom i en tid när damfotbollen på allvar började slå igenom, och symboliska handlingar får konsekvenser. Att Husie IF:s spelare nu slutar i protest är en direkt följd av normaliseringen av att klubbledningar vägrar satsa pengar på damfotboll. Om Malmö FF kunde klippa banden med sitt damlag, varför skulle inte Husie IF kunna göra det?
Att Husie IF lägger ner sitt damlag och att majoriteten av spelarna slutar är inget annat än en tragedi. Att så många personers vilja, engagemang och talang kan gå förlorad över en natt är otroligt sorgligt för dem som lagt ner sin själ, sitt hjärta och sina egna pengar på sporten de älskar.
Alla vet att nivån på damfotbollen i Malmö är helt fantastisk. Spelarna är inte rädda för att bli överskuggade av herrlagen rent fotbollsmässigt, men de är väldigt trötta på att bli överkörda av herrlagen av ekonomiska skäl.
Omvärdera – omfördela.
Gör det nu.

Celia Boltes

journaliststuderande och fotbollsspelare i division 2-klubben Lunds SK.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen