Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Venant tar sig an Fröding och Boye

Vad sägs om en kombination av punklegendaren Henrik Venant, några av Sveriges största diktare och Röda Rummet? På måndag intar Hjalmar Gullberg-institutet Malmö stadsbibliotek.

Henrik Venant.Bild: Jonas Thornell
Tro inte att det nybildade Hjalmar Gullberg-institutet och det sedan tidigare mer välkända Hjalmar Gullberg-sällskapet är samma sak. Jonas Thornell var själv ordförande i sällskapet under en tid, men efter en konflikt med andra medlemmar har han lämnat sällskapet och istället startat Hjalmar Gullberg-institutet tillsammans med den skånske punklegendaren Henrik Venant och musikern Peter Polfeldt.
– Vi är en kulturförening som vill driva projekt inom litteratur och musik, men vi sysslar med mycket mer än bara Hjalmar Gullberg, säger Jonas Thornell.
Venant är känd som ledaren av punkbandet TT Reuter och ska på måndag kväll tillsammans med Polfeldt framföra tonsättningar av välkända dikter på Malmö stadsbibliotek.
– Henrik har tonsatt dikter av Gustaf Fröding, Karin Boye, Edith Södergran och Hjalmar Gullberg. Så det blir en musikalisk afton, säger Jonas Thornell som själv ska berätta om Hjalmar Gullberg och institutet.
Från början var det tänkt att musikaftonen skulle hållas i Gullbergrummet i Stadsbiblioteket, men nu är det flyttat till Röda Rummet.
Hjalmar Gullberg-institutet startade i fjor och hade sitt första uppträdande i Paris i februari i samarbete med Svenska kyrkan. Nu är det klart att det även blir en kulturafton på samma tema i New York i januari 2018.
Den 30 maj är det dags för nästa uppträdande. Då på Lunds stadsbibliotek där Jonas Thornell ska berätta om Hjalmar Gullberg innan Venant och Polfeldt framför tonsatta Hjalmar Gullberg-dikter.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen