Malmö

Läsartext: Malmös makthavare har ansvar för att pengarna till parken fick rinna ut i marken

EU-migranternas läger i Beijers park i höstas gav upphov till 161 klagomål på olovliga boenden.Bild: Johan Pihlemark
För ett år sedan kom de, våra utländska gäster i Beijers Park. Efter några rekognosceringsturer europeiserades Vattenverksvägen med bilar märkta Bg, R, I, Lt, Fin, D och S. De S-märkta bilarna var målvaktsbilar.
Gästerna bodde snabbt in sig. Mänsklig avföring bredde ut sig i parken, klibbade under allmänhetens skor och på barnens händer. Parkens toalettbyggnad förorenades till oigenkännlighet. Toapapper och tygbitar med ”bromsspår” på flaggade för vinden.
Läs mer:Efter rivningen av Sorgenfrilägret: 161 klagomål på olovliga boenden
Sopor producerades i en aldrig sinande mängd och fyllde parken. Råttor tog för sig av godbitarna, förökade sig och invaderade fiket. Asfalten löstes upp av oljor och kemikalier.
Dieselbilar, tankade med en blandning av spillolja, matolja och fotogen, spydde ut giftmoln om nätterna som fylldes med gästernas tjafs och skrik när Kirsebergsborna försökte att sova med sommaröppna fönster.
Hundratusentals skattekronor betalades till en rad entreprenörer som försökte att hålla rent runt gästerna och hålla undan avföring, bekämpa råttor, förstärka gatubelysning och sköta planteringarna och parken.
Till det ska läggas kostnader för alla kommunala mantimmar - skattekronor som nu alltså saknas för att uppdatera Kirsebergsbornas ögonsten, Beijers Parks rivningshotade fik.
Alla kommunala förvaltningar med ansvar för gästfrågan kontaktades och hänvisade till varandra. P-lisorna gjorde chockinsatser med p-böter i omgivningen, men vågade inte göra sitt jobb med gästernas bilar – de vände när de såg bilarna.
Högt uppsatta politiker kontaktades för att göra parken ”farbar”. Men intresset från de kontaktade röda och blå politikerna att återställa parken till park var obefintligt. Kommunstyrelsens ordförande orkade inte ens besvara brev adresserat till henne i hennes ”ämbete”, och en närboende politiker med nämndsansvar gick inte sina vanliga kvällsrundor.
Idag har vi facit efter att gästerna flyttade strax före nyåret.
Malmö Stads valhänta hantering av gästfrågan har hos många Kirsebergare fött en massiv avoghet mot gästerna.
Avogheten är självklart ett resultat av gästernas beteende, men ett beteende som understötts av Malmös makthavare genom den passivitet de uppvisat när det regelverk som de själva utarbetat inte följts, någonting som Kirsebergarna hade haft rätt att förvänta sig.
Frustrationen riktar sig mot de kommunala förvaltningarna som trots vetskap om gästerna satt med armarna i kors månad efter månad och sprutade ut kommunala skattekronor till armén av extrainkallade renhållningsarbetare.
Politikerföraktet som alla pratar om har ökat eftersom en klase av Malmös toppolitiker (av rädsla för vad?) undvikit att fullgöra sitt jobb och låtit skattekronorna rinna ner i skiten i parken.

Christer Carmonius

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen