Wimans blogg

Parad av MFF-veteraner hyllade ”Todde” när han fick specialutställning

Det skulle ju handla om denne vänlige, timide man och hans historia. Och så går jag och blir starstrucked.

Hövdingen Eric Persson på sin vänstra sida, unge tränaren Bob Houghton på den högra. Där satt han i "mittelen" med cigaretten i mun och radion (sportradion) i högernäven. Nu hyllas Egon Jönsson på MFF:s museum.Bild: Thore Andersson
Möjligen säger det en del om Egon "Hemlige" Jönsson, alias "Todde" på flera sätt.
För han framhävde aldrig sig själv - och blev älskad av så många generationer MFF-are att ni knappt kan förstå det. Hans namn lever vidare bland supportrar, på tröjor, i ramsor och inte minst i den här välkända MFF-låten.
Jag vet exakt när det tog skruv för mig, den här kvällen när Staffan Tapper bjöd in till förvisning av tilläggsutställningen på MFF-museumet kring Egon Jönsson.
Det gjorde det två gånger.Många av de gamla MFF-hjältarna stöter jag på med viss regelbundenhet på stadion, en del är aktiva i MFF fortfarande på olika sätt, andra trogna besökare.
Andra har jag aldrig träffat på det här sättet.
Första dubbelhoppet på hjärtat var när jag fick sällskap med Conny Andersson upp i hissen och sedan fick tillfälle att prata med honom. "Slaktarn", jo så kallades han på grund av sitt civilia yrke, var en klassisk striker på tidigt 70-tal. Han tog dessutom det "förbjudna" steget från IFK Malmö till MFF.
Som ung tonåring älskade jag Connys tunga målskytte och det är bara vid något enstaka tillfälle jag sprungit på honom.
Precis när jag skulle gå - efter ett tyvärr av privata skäl alldeles för kort besök - stod jag plötsligt öga mot öga med Lasse Granström. Legendarisk mittfältare på 60-talet och framför allt Bosse Larssons radarpartner under flera år. Granström har jag inte sett sedan han lämnade MFF 1971.
Egon "Todde" Jönsson ägnade hela sitt fotbollsliv åt MFF, tog totalt 22 SM- och cupguld som spelare och ledare. Han var en av två spelare som spelade alla de berömda 49 matcherna i rad utan förlust på 40-talet (Sven Hjertsson var den andre) och tog VM-brons 1950.
Mina minnen är förstås från hans tid som legendarisk lagledare till Antonio Duran och Bob Houghton. Spelarna från den tiden beskriver honom som ett ovärderligt kit mellan tränare och spelare.
Det var en annan tid, andra seder, andra regler. Ständigt med en cigarett i näven - så är nog minnesbilden av "Todde" för de flesta. Det gällde även vid måljubel. Kikar ni noga på hans högerhand, ser ni att cigaretten sitter där medan han jublar med Eric Persson och Antonio Duran vid sin sida.Bild: Pierre Mens
Han hade en stor portion humor, ett ständigt gott humör. Utom när MFF förlorat. Ett klassiskt citat från filmen Blådårar, när han på ålderns höst lyssnar på radioreferatet när MFF förlorar (kan det rent av vara när de åker ur allsvenskan?). Och han bara går bort till fönstret i lägenheten högt där uppe på Borgmästargården och säger ungefär:
– Det är dimma över Köpenhamn i dag.
Backklassikern Rolf "Tejpen" Björklund - och i bakgrunden till vänster "Toddes" dotter Anneli
När Staffan Tapper tillsammans med Hans Zielinski skapade MFF-museumet, berättade de också att de skulle skapa små utställningar i utställningen. Det känns väldigt rätt att de tillsammans med "Toddes" dotter Anneli startar med just honom. Han personifierar MFF på så många sätt.
Insmuget i olika delar av utställningen finns klippböcker, minnen från tidningen Arbetet, matchtröjan, medaljerna - och så cigaretterna och dess klassiska etui.
Första chansen att se utställningen är på lördag när MFF:s museum har öppet som vanligt, sedan väntar extraöppet i påskhelgen, då det är öppet både långfredag och påskafton.
Egon Jönsson föddes den 8 oktober 1921 och dog den 19 mars 2000.
Undrar ni över det andra smeknamnet "Hemlige"? Det berodde på att han ofta avgjorde matcher på slutet.
Egon Jönssons insatser i MFF sträcker sig över så många generationer och många av dem har jag följt, framför allt då som ung idrottstokig Malmöpåg, men också en bit in på mitt yrkesverksamma liv.
Så här en liten nostalgikavalkad över spelarna som kom till smygpremiären av inställningen, så förstår ni kanske bättre varför jag blev aningen starstrucked.
Från vänster Mats "Balja" Arvidsson, Bertil "Klumpen" Nilsson, Harry Jönsson (som tog över som lagledare efter "Todde" och Anders Olsson.
Tidigare ordföranden Bengt Madsen och 70-talets målspruta Tomas Sjöberg.
Mittbackarna Ulf Kleander och Krister Kristensson, den sistnämnde den meste MFF-arna genom alla tider med totalt 626 framträdanden i "Di Blåe".
Till vänster mittfältaren Björn "Nalle" Friberg, i mitten syns Per-Åke "Päsa" Åkesson i mörkt, bakom honom målsprutorna Tore Cervin och till höger Tommy Hansson.
Fint folk kommer sent. Så på parkeringen när jag gick mötte jag landslagsbacken, MFF-tränaren och assisterande förbundskaptenen Roland Andersson. I bakgrunden förresten Roger Gottfridsson, mångårig sportchef på tidningen Arbetet, som också var Egon Jönssons arbetsplats genom hela livet.
Ännu en legendarisk back - Ingemar Erlandsson
Gå till toppen