Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Alla jättegillar att få blommor”

Hur sprids glädje? Kanske genom att ge bort något fint, tänkte barnen på Lekattens förskola. Så under fredagen delade de ut blommor som de gjort av pinnar och silkespapper.

Angela Nikolic, Leon Tätting Beks, Nathan Preman, Hedvig Boynton, Jassim Abdrulredha och Emma Grahn plockar fram blommor för att dela ut på Möllevångstorget.Bild: Hussein El-alawi
– Först tog vi pinnar, säger Angela Nikolic.
– Och sedan tog vi klister, säger Nathan Preman.
– Och så papper i olika färger, säger Rolf Kastberg.
– Och vi fick ha saxar också, säger Nathan Preman.
–Jag gjorde lila, säger Angela Nikolic.
–Jag gjorde olika, säger Rolf Kastberg.
Alla de färdigpysslade blommorna med silkespapper i färger som lila, turkos och svart ligger i en stor påse i vagnen som barnskötare Sandra Olsson drar framför sig. Klockan närmar sig tio på förmiddagen, och Möllevångstorget börjar vakna till liv.
Vad ska ni göra nu?
–Vi ska dela ut dem, ropar barnen i kör och studsar upp och ner.
Varför vill ni dela ut blommorna?
–För att de ska bli glada, säger Angela Nikolic.
–Jätteglada. Alla jättegillar att få blommor. Skriv det! säger Nathan Preman.
Barnen sprids ut bland frukt- och grönsaksstånden. Sandra Olsson och kollegan Antonia Grgic har fullt sjå med att hålla ordning på skocken. Flera barn springer fram till Annika Nguyen och ger henne en hel bukett silkespappersblommor.
Blomsterförsäljaren Annika Nguyen vill inte vara sämre, och delar ut rosor till barnen som gav henne en bukett silkespappersblommor. Jassim Abdrulredh och Rolf Kastberg har fått varsin.Bild: Hussein El-alawi
–Åh. Tack, säger hon och vill genast ge något tillbaka. Hon står själv i ett hav av rosor och tulpaner i sitt blomsterstånd och börjar dela ut rosa, gula och vita rosor tillbaka till barnen, som efter att ha beundrat rosorna fortsätter torget runt på sitt glädjetåg.
En man får en lila pinnblomma instucken i handen.
–Har ni gjort dem? Vad fina! säger han innan han skyndar iväg.
Sandra Olsson som är barnskötare på Lekattens förskola berättar att barnen den senaste tiden har funderat mycket kring hur man kan sprida glädje.
–De märkte till exempel att om de går över övergångsstället och vinkar så ler bilförarna och vinkar tillbaka.
För ett tag sedan föddes idén i barngruppen att dela ut blommor till Malmöbor.
– Det pratas så mycket om våldet i Malmö, och då är det viktigt att lära barnen hur man sprider glädje och vänlighet. Det behöver inte alltid vara så pretentiöst, det kan räcka långt med en vänlig gest som den här, säger Sandra Olsson.
Gå till toppen