Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Babybossen": Roliga detaljer, men tillkrånglad

"Babybossen".Bild: Dreamworks

Babybossen

BIO. ANIMERAD BARNFILM. USA (The baby boss), 2017. Regi: Tom MacGrath. Svenska röster: Hasse Jonsson, Jonas Bergström, Lina Hedlund. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.37.

I Dreamworks nya film kommer bebisarna inte med storken, utan i en gul taxi. Och just den som kommer till sjuårige Tims familj är dessutom arrogant, klädd i kostym, snackar om win win och håller hemliga, mystiska telefonmöten på vuxet språk.
"Babybossen" är en onödigt lång, väl tillkrånglad, men bitvis rätt rolig historia om det svåra i att plötsligt bli tvungen att dela sina föräldrars kärlek med ett nytt syskon. När den svartsjuke Tim – som är van vid att få sin mamma och pappas totala uppmärksamhet och avsluta varje dag med tre sagor, fem kramar och sin favoritsång – kommer på att den skenbart gulliga nykomlingen är utsänd spion på uppdrag av Babybolaget inleder han ett krig för att avslöja Bossen.
Roliga detaljer som nappkraft, magisk välling, evighetsvalpar som kommer att sluka all jordens kärlek, manipulerade vuxna, samt det faktum att Tims fantasivärld är så närvarande att den kanske tagit över hela berättelsen, gör att hela familjen kan få ut något av den här filmen (som man som läskunnig gärna hade sett med originalröster).
Minuspoäng, dock, för att man inte lyckas – när man nu ändå leker med rollerna – att undvika att reproducera klichéer som ”mammas gullis och pappas tuffing”. Eller att, ironiskt nog, låta eftertexterna ackompanjeras av en sång om att världen behöver kärlek, (Missi Hales ”What the world needs now is love”), samtidigt som bilderna visar två pojkar i full färd med typiska slåss- och krigslekar.
Gå till toppen