Ölbloggen

Håkan Engström: Brygghuset Finn finner balansen

Wheat Blanc är en välhumlad weissbier.

"Opposites attract" lyder en populär psykologi- och Hollywoodklyscha. För att inse att det inte alltid stämmer behöver man inte gå längre än till närmaste ölbar. När bryggare ska kombinera vitt skilda traditioner blir det ofta bara smakkrockar.
Tanken på att låta fruktigt och kryddigt veteöl möta den nya generationens välhumlade ale väcktes och etablerades förvånansvärt snabbt efter att Brooklyn Brewing Co för tio år sedan börjat samarbeta med bayerska Schneider. Den amerikanska humlen och den tyska jästen i samspel resulterade i en hopfen-weisse. Det kom så småningom fler, från dessa och andra bryggerier. Många fler.
Dessa öl är nästan alltid fina att dricka till starkt kryddad asiatisk mat, men flera av dem kan te sig kaotiska när de inte har chilin eller ingefäran att bädda in. De olika smakerna går ibland mot varandra istället för att samverka.
Men det finns flera lyckade exempel. Schneiders olika öl hör till dem.
Till listan kan vi nu också foga Wheat Blanc från Landskronabryggeriet Finn. I denna samspelar veteöl med de idag väldigt populära humlesorterna Mosaic och Magnum samt med jäst från mousserande franskt vin. Det är en lite svagare hopfen-weisse än kutym. Dessa öl brukar ha bockstyrka. Brygghuset Finns Wheat Blanc stannar på 5,7%.
Veteölets vanliga karakteristika finns här, särskilt kryddnejlikan. Syrligheten kommer både av jästen och humlen och påminner om det bittra vita skalet på en grapefrukt. Det är bra bett i beskan.
Gå till toppen