Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Deras film "Den förföljda flickan" vann pris på ny filmfestival för unga

Humfryskolan har arrangerat sin första filmfestival för högstadieelever i Malmö, Lilla duken.
Femton kortfilmer om hur det är att vara ung i Malmö deltog i festivalens tävling, där Dammfriskolans bidrag "Den förföljda flickan" utsågs till vinnare.
Ines Härström, Dania Akram, Mirna Nahim, Alessia Rocci och Matilda Vega Persson heter de vinnande filmskaparna från Dammfriskolan. Filmfestivalen ägde rum på Spegeln i Malmö.Bild: Patrik Renmark
– Med allt som händer i Malmö nu så är det viktigt att stå upp för varandra. Om just det handlar vår film, säger Mirna Nahim på Dammfriskolan, som tillsammans med sina klasskompisar har skapat den vinnande kortfilmen. Filmskaparna belönas med en prissumma på 5 000 kronor.
"Den förföljda flickan" handlar om en tjej som går ensam hem genom Pildammsparken från sina kompisar. Det skymmer. Hon går fortare och fortare när hon märker en man som går bakom henne. Då får hon oväntad hjälp från tre främlingar.
Här kan du se den:
Ur juryns motivering till vinnarfilmen:
Den speglar både den otrygghet som är aktuell just nu, men också att vi hjälper varandra i Malmö och är beredda att ställa upp för varandra. Filmen lyckas också på ett naturligt sätt få in Malmöreferenser som Zlatan, mångkultur och falafel. Rent filmiskt klarar gruppen av att skapa en riktigt bra stämning som ger publiken en känsla av hur det är att vara förföljd.
Projektet att ordna en filmfestival för Malmös högstadieelever har pågått i nästan ett år på Humfryskolan, och avslutades på torsdagen då alla deltagande filmskapare blev inbjudna till mingel och visning av alla filmer på Spegeln.
–Vi ville göra något för de unga filmskaparna i Malmö. Det är så tydligt att film är en naturlig uttrycksform för många unga. Dessutom är det ett lättillgängligt medium, med dagens teknik, säger Fredrik Håkansson, rektor på Humfryskolan.
Skolan har bjudit in andra högstadieskolor till att lämna tävlingsbidrag till kortfilmsfestivalen. I år deltog Backaskolan, Dammfriskolan, Bryggeriet och Västrahamnenskolan med totalt femton bidrag.
–Vi hoppas att detta ska växa och att fler skolor ska delta för varje år, säger Fredrik Håkansson.
Vid sidan av de femton tävlingsbidragen har även Humfryskolan producerat fyra filmer till festivalen. Skolans vänskolor i Buenos Aires, Berlin och Aarhus har också bidragit med kortfilmer.
–Det är intressant att se att det är filmer från hela världen, men att det ändå är mycket som återkommer. Att vara ung är ungefär likadant oavsett var man bor, säger Samuel Jeppsson, som suttit i Humfryskolans jury och därmed sett alla filmer i förväg.
Anton Nilsson och Samuel Jeppsson har suttit med i Humfryskolans jury som utsett vinnaren i Lilla duken.Bild: Patrik Renmark
Fiddeli Wihlborg håller med.
–Det är många teman som kommer igen. Som mobbing, psykisk ohälsa och trakasserier.
Samuel Jeppsson, som själv har hållit på med film under hela högstadiet, är imponerad över bidragens tekniska nivå.
–De är väldigt skickligt gjorda, det har varit fint att se kvaliteten på alla bidrag och hur bra de är klippta och ljudsatta. Många kanske inte har en avancerad kamerautrustning, men man kan komma långt med en telefon.
Förutom Lilla dukens pris delades även Branschens pris ut av produktionsbolaget Good. Branschens pris gick i år till filmen "Fördomar", som också den har skapats av elever på Dammfriskolan.
Gå till toppen