Nöje

Fotografiets pionjärer i ny utställning

På daguerrotypier fotograferades några av de allra första porträtten. Moderna museet gläntar nu på dörren till fotografiets barndom. Utställningen "Skrivet i ljus" visar gamla tekniker och flera fotografpionjärer.

En bild på Andrées polarexpedition av Nils Strindberg, som återfanns efter hans död. Pressbild.
Porträtt och landskapsbilder, det var några av de vanligaste motiven i fotografiets begynnelse. Byggnader och resor var också flitigt dokumenterade. Moderna Museet i Stockholm ger nu en inblick i den tidiga fotografikonsten. Sammanlagt har museet 100 000 bilder, från hela fotografiets historia. Utställningen "Skrivet i ljus" visar fotografer från andra halvan av 1800-talet, bland andra världsberömda Julia Margaret Cameron, Oscar Gustave Rejlander, Nils Strindberg och Carleton E Watkins.
– Fotografiet utvecklas och förändras, det har det gjort under hela historien. Nu är vi inne i en ny era med den digitala bilden. Vi producerar så mycket bilder, och det leder också till att intresset för fotohistorien blir större, säger kurator Anna Tellgren.
Det tidiga fotografiet var till stor del dokumentärt. Men i utställningen kan man bekanta sig med en av de första konstfotograferna, brittiska Julia Margaret Cameron. Hon är känd för sina porträtt med mild oskärpa, av släkt och vänner. Där avbildas även bland andra Alfred Tennyson, Virginia Woolfs mamma och en samling viktorianska patriarker med kraftiga skägg.
– Det var stelt och svårt att göra naturliga porträtt, med så långa exponeringstider som krävdes, men hon lyckas ändå komma nära, säger Anna Tellgren.
Hon slår ett slag också för Nils Strindberg, som följde med på Andrées polarexpedition i luftballong mot Nordpolen, 1897. Samtliga deltagare omkom. Senare återfanns Strindbergs foton från expeditionen, bland annat en ödesmättad bild av ballongen som kraschlandat på isen.
Andra historiska bilder till beskådande är en samling daguerrotypier, tagna med en teknik från fotografiets barndom. Varje bild är unik, man kunde endast fotografera i ett exemplar.
– Det är en fantastisk skärpa, de är knivskarpa och nästan tredimensionella. Trots att bilderna är små känns det som att man kommer personen på bild väldigt nära, säger Anna Tellgren.
Moderna museet har i flera år lyft fram fotobaserad konst i projektet "En annan historia". I år pågår satsningen "Framför och bakom linsen" med utställningar, samtal, filmvisningar och guidade turer.
– Det kan vara inspirerande att se fotografer i historien som också kämpade med sitt uttryck. Det här handlar också om minnen, historia och om att dokumentera vad som sker, säger Anna Tellgren.
Fakta

Fakta "Skrivet i ljus"

Fotografi betyder "skrivet i ljus" på grekiska. Utställningen med samma namn visas mellan 8 april och 3 september, på Moderna museet i Stockholm. Den som vill se kontrasten mot vår tids fotografi kan också besöka utställningen "Golden sunset". Där ingår museets senaste inköp av fotografier.

En stor del av fotografierna i utställningen köptes in på 1960-talet, via The Helmut Gernsheim Duplicate Collection och Helmer Bäckströms fotohistoriska samling.

Fakta

Julia Margaret Cameron

Den brittiska fotografen Julia Margaret Cameron, 1815–1879, är en av de mest berömda viktorianska fotograferna. Hon fick sin första kamera av sin dotter och svärson, 1863, då hon var en 48-årig sexbarnsmor. Mest kända är hennes porträtt men hon gjorde också flera fotografiska studier av bibliska och litterära teman. Camerons första utställning visades 1865.

Redan tidigt tog hon också copyright på sina bilder. Cameron fick en del kritik i fotografkretsar för sina medvetna regelbrott, men andra uppskattade de konstnärliga kvaliteterna i bilderna.

När Julia Margaret Cameron flyttade till Ceylon 1875 upphörde hennes fotograferande till stor del.

Källa: Moderna museet, Moma, Victoria and Albert Museum

Fakta

Oscar Gustave Rejlander

Oscar Gustave Rejlander föddes 1813 och var en svenskfödd fotograf som verkade i Storbritannien. Han tog både porträtt och iscensatte motiv ur konsten. En av hans mest kända bilder är "Two ways of life", som sammanfogat 30 negativ till en enda bild där han problematiserar en ung mans val av livsväg. Bilden köptes av brittiska drottning Victoria som skänkte den till sin make prins Albert.

Källa: Moderna museet, Getty Museum

Fakta

Carleton E Watkins

Carleton E Watkins, 1829–1916, är främst känd för sina landskapsfotografier. Han reste runt med ett slags egentillverkat laboratorium i områdena runt Yosemite, San Francisco och Kalifornien i USA. Det var med bilderna från Yosemite Valley han fick sitt genombrott, och där har han också fått ett berg, Mount Watkins, uppkallat efter sig.

Watkins försörjde sig som fotograf med specialisering på stereofotografier. En stor del av hans bildarkiv förstördes i jordbävningen i San Francisco 1906.

Källa: Nationalencyklopedin

Gå till toppen