Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Green Lion ryter igen

Puben vid Skeppsbron satsar i god stil

Bild: Håkan Röjder
Regionens flottaste "brittiska" pub har öppnat på nytt. Det handlar om The Green Lion Inn på Skeppsbron i Malmö. Puben skapades 2009 av bryggeriet Åbro, som gjorde ett ganska gott jobb med att dölja vem den inte så hippa ägaren var. Men hösten 2015 var tålamodet slut; krogen läckte pengar.
När Green Lion öppnade gapet på nytt, för tre veckor sedan, är förutsättningarna annorlunda. Fastighetsägaren själv äger stället, men har överlåtit driften till Kristoffer Pedersen som var restaurangchef under en period då Åbro stod som ägare. Men idag är puben ett verkligt freehouse, som det heter i England. Här finns ingen huvudleverantör, utan ölen hämtas från vitt skilda håll.
För att vara ett brittisk pubkoncept finns det förbluffande och glädjande mycket öl av belgisk typ bland de cirka 25 pumparna, för att inte tala om flasksortimentet. Fast det gäller också den Bishops Arms-konkurrent som ligger närmast, den i Savoyhuset.
Vid mitt första besök hittade jag en amerikansk saison-favorit, Tank 7 Farmhouse Ale, från Missouribryggeriet Boulevard Brewing Co, som jag faktiskt aldrig förr sett på fat. Igår drack jag danska To Øls syrliga hallon-saison Roses Are Brett.
I övrigt gläds jag åt att O'Haras, ett av de bästa irländska bryggerierna, är representerat både med sin välhumlade pale ale och sin stout. Tyvärr finns inga cask ales, men diskussioner pågår –de kan dyka upp. Vad som har dykt upp är en riktig tjeckisk vridkran, som ger krögaren möjlighet att servera sin Pilsner Urquell med den rätta texturen. Ja, det ska vara mycket skum och det ska vara mjukt.
Husets öl, som heter som krogen, kommer från Krönleins i Halmstad. Inte provat.
Gå till toppen