Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

"Power rangers": Rangers utan power

Power rangers.Bild: Kimberley French

Power rangers

BIO. ACTION. USA 2017. Regi: Dean Israelite. Med: Dacre Montgomery,Naomi Scott, R.J. Cyler,Ludi Lin,Becky G [Rebecca Gomez], Bryan Cranston, ElizabethÅldersgräns: 11 år. Längd: 2.04.

Den stora rebootjakten på gamla filmer och tv-serier fortsätter med 1990-talsfenomenet ”Mighty morphin Power rangers”, modellerad på japanska ”Super Sentai”. Känd i Skandinavien för moralpaniken 1994, då femåriga Silje i Trondheim omkom under en lek med jämn­åriga som påstods ha inspirerats av ”Power rangers”. Nya ”Power rangers” anknyter till 1980-talsnostalgin från populära tv-serien ”Stranger things”. Ramhandlingen är hämtad från high school-klassikern ”Breakfast Club” (1985), och den 90 minuter långa prologen innan femmannagänget av outsiders blir både mighty och morphin är som en Stephen King-story regisserad av Steven Spielberg. Fast segare och enfaldigare. Träffsäkert fångat i ljudbandets zombieversion på soulklassikern ”Stand by me”.
De flyktiga referenserna till bisexualitet och autism hos två av huvudpersonerna är förvisso sympatiska, liksom den självironiska hållningen till handlingens knäppa premisser och ännu knäppare inslag. Men John Gatins (”Kong: Skull Island”) manus har en så knackig personteckning och oinspirerad humor att det inte hjälper mycket. Ljusglimten är Elizabeth Banks, vars hänryckta överspel som intergalaktiska häxan Rita Repulsa påminner om Margaret Hamiltons kollega i ”Trollkarlen från Oz”.
”Power rangers”, modell 2017, är ännu en franchise med tillhörande leksaker, videospel med mycket mera. Problemet är att den drygt två timmar långa reklamfilmen för biprodukterna har blivit en tråkig longör.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 10 april
Gå till toppen