Kultur

Bong: Saltimporten: Instagram ljuger inte – det är verkligen gott

Bild: Emma Larsson

Saltimporten Canteen

Adress: Grimsbygatan 24, Malmö, www.saltimporten.com Tel: 0706-51 84 26.Öppet: Mån-fre 12-14, lör-sön stängt. Priser: Lunch 95 kr.Typ av kök: Samtida. Atmosfär: Lifestyle.

Det står små kvistar med vårblommor på borden och på bänkarna bredvid sitter ett brokigt men övervägande trendmedvetet klientel och äter fläskkarré och rödbetor ur djupa, vitglaserade och handdrejade tallrikar. Några gäster dricker vin, för det får man numera i detta gastronomiska och instagramvänliga växthus.
De båda kockarna och kompisarna Ola Rudin och Sebastian Persson arbetar inte längre ensamma här ute på Saltimporten, utan har fått hjälp av ytterligare ett par män med mer hår i ansiktet än på huvudet.
Medan vi sätter brödkniven i det kalljästa surdegsbrödet och plockar udda vintagebestick ur burkar, lyssnar vi med ett halvt öra på ett per reklamare som pratar pitchar och på en av de skäggiga som förklarar den vegetariska rätten för en rådvill gäst.
Vi inser att detta låter som en ironisk beskrivning av samtiden, signerad någon satirblogg i Stockholm, men det är bara så här det är, helt utan försök till skratt på annans bekostnad.
Däremot är det många som flinar in i diverse mobilkameror, för detta kan vara en av Malmös mest väldokumenterade lunchkrogar när vi pratar sociala medier. Undrar du vad det är för rätter i Canteenen idag? Kolla bara lämplig hashtag.
Just den här dagen är det i alla fall den där fläskkarrén (95 kr). Och den som tidigare avfärdat karré som billigt fulkött kan inte göra annat än att omvärdera sin ståndpunkt efter att ha smakat på denna version.
Här har köttet långlagats och skurits i rejäla skivor, istället för att serveras i trista grillbitar, vilket gör att det smakar som läckert, trådigt och behagligt bindvävsfritt grytkött i stil med osso buco.
Tillbehören är en puré på blomkål, lenare än pälsen på en kattunge och mild som mannagrynsgröt, samt friterade, saltfrasiga kaprisknoppar, mandolinade blomkålsskivor och ett slags örtig mandelpesto. Tillsammans blir det sprittande vårigt i munnen.
Rödbetsrätten (95 kr) mättar lika fint, mycket tack vare de vita bönorna som malts ned till en lagom tjock kräm som påminner om ett löst potatismos eller en ljus hummus. Och den lätt unkna nyans som bönor ibland envisas med att bjuda på, har helt försvunnit. Istället får vi ett utmärkt, matigt komplement till de blommigt söta rödbetorna, de syrligt pickade rödbetsremsorna och den saftiga salladsbeskan från den rosavita radicchion.
Men bäst av allt är ändå de svarta vinbären, ett av våra mest karaktäristiska bär. Med sin intensiva, syltiga smak, som aldrig blir för sliskig tack vare en inneboende strävhet. Perfekt till rödbeta, inte bara för att de delar färgskala.
Återigen har vi imponerats av kockduons förmåga att trolla fram nya, inspirerande rätter av vad än de får i sina händer. Må kreativiteten aldrig sina.
Gå till toppen