Heidi Avellan

Heidi Avellan: Samma kvinnoförtryck här som där.

När en indisk minister avfärdade sexuella trakasserier med att kvinnorna var ”västerländska både i värderingar och i klädsel” fick somliga nog – och startade #IWillGoOut. För att kvinnor ska kunna känna sig säkra på gatorna, oavsett klädval, sällskap och klockslag.
I Stockholms förorter startar Reclaim the suburbs som uppmanar sina sympatisörer att gå ut i kort kjol och shorts. För frihetens skull.
Sorgligt att det behövs. Skamligt att kvinnor där som här fortfarande kläms mellan fördomar, att kvinnors liv och dygd fortfarande inte är hennes ensak. Och att utvecklingen går åt fel håll.
Förtrycket ökar i förorten. Lokala väktarråd importerar urgamla regler för hur kvinnor får gå klädda, var de får vara, vad de får göra och med vem. Regler så snäva att de inte rymmer ett kvinnoliv.
Efter att Zeliha Dagli 2015 trädde fram och berättade hur den sociala kontrollen från barndomens imamer förföljt henne – med synpunkter på att hon tar ett glas öl, lyssnar på jazz och badar i bikini – har många bekräftat att självutnämnda moralpoliser tar sig friheter.
Det här får inte vara en fråga bara för aktionsgrupper. Hela samhället måste stå upp för individens rätt att vara sig själv.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen