Heidi Avellan

Skräcken i Stockholms hjärta.

Paris. Bryssel. Nice, Berlin. London. Och nu Stockholm. Terrorattacken mot Sverige måste mötas resolut – men utan panik.

Oron spred sig snabbt i fredagsrusningen.Bild: Anders Wiklund/TT
Det var väl bara en tidsfråga, med tanke på vad som hänt i så många andra städer. Och nu har det fruktansvärda hänt – ett terrordåd i centrala Stockholm.
Mitt i fredagsrusningen, larmet gick 14.53.
En lastbil som hade kapats körde hela vägen från Kammakargatan över Kungsgatan och ner längs gångstråket Drottninggatan. Och mejade ner människor på vägen. Vittnen rapporterar om kaos och skräck.
Minst fyra människor uppges ha dödats och 15 skadats då lastbilen körde rakt in i folkmassan och kraschade i entrén till varuhuset Åhléns.
Alldeles intill T-centralen och Sergels torg.
I Stockholms hjärta.
Bara ett kvarter ifrån Bryggargatan där islamisten Taimour Abdulwahab slog till i december 2010 – ett dåd som den gången bara dödade terroristen själv.
Tunnelbana och tågtrafik stängdes snabbt, samtidigt som polisen började utrymma hela centrala Stockholm.
Ta hand om varandra och ta varandra härifrån, var det enda rådet människorna kunde få. Hur de skulle ta sig hem och vart de skulle ta vägen var oklart. Trots att alla förvirrade människor stod med mobilen i handen och borde ha varit lätta att nå med mer exakt information.
Ändå rapporterades det om lugn stämning.
Ett angrepp på Sverige kallar statsminister Stefan Löfven (S) det som hänt. Och oavsett detaljerna kring dådet – som fortfarande är långtifrån klara –så har han högst sannolikt rätt:
Dådet är riktat mot Sverige.
Mot svenskarna.
Mot samhället och livsstilen.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger i ett uttalande att en attack mot något av medlemsländerna är en attack mot alla:
"En av Europas mest vibrerande och färgglada städer tycks ha slagits av dem som vill den – och hela vår livsstil – illa".
Som alltför många gånger förr har terroristerna alltså siktat in sig på mjuka mål. Som i Paris i november 2015, i Bryssel i mars följande år, på Istanbuls flygplats i juni i fjol, på Frankrikes nationaldag, i Berlin i julas och i London för ett par veckor sedan och Sankt Petersburg tidigare denna vecka.
Det handlar om att döda oskyldiga människor i sin vardag, om att sprida skräck och fasa med budskapet att ingen går säker, ingenstans, aldrig. En motståndare som är beredd att offra allt, också sitt liv, är svår att stoppa.
Det enda sättet att möta denna terror är att inte ge efter. Att inte lägga om vardagen, att inte låta sig skrämmas. Keep calm and carry on, som budskapet var i London efter terrordådet vid parlamentet den 22 mars.
Det är att begära mycket. Att fortsätta sitt liv och sin vardag kräver stort mod och mängder av beslutsamhet.
Men det finns inga alternativ. Terroristerna vill förstöra vårt samhälle och vårt sätt att leva.
Låter vi oss skrämmas så har de lyckats.
Läs alla artiklar om: Attentatet i Stockholm
Gå till toppen