Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Live

Fyra döda och femton skadade efter attentatet i Stockholm – en person anhållen

Fyra människor har dödats och ytterligare femton skadats av en kapad lastbil som körde ner människor på Drottninggatan och kolliderade med Åhléns city i centrala Stockholm. En man sitter anhållen och polisen säger att han troligtvis är föraren till lastbilen.

Enligt poliskällor till HD och Sydsvenskan ska den gripne mannen vara uzbekisk medborgare. Enligt källor till Aftonbladet är mannen 39 år gammal och har på nätet uttryckt sympatier för IS. Mannen ska ha gripits i Märsta på fredagskvällen och är misstänkt för inblandning i attacken. Polisen hade tidigare under dagen gått ut med en bild på en person som de ville komma i kontakt med. Bilden visar en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet. Den gripne mannen liknar mannen på bilden.
15 personer är skadade efter det misstänkta terrordådet i Stockholm, uppger Karolinskas chefsläkare för Ekot. Nio av dem är allvarligt skadade. Två av de skadade är barn, en allvarligt och en lindrigt. En person ska ha dött på sjukhus. Den avlidne är vuxen.
Polisen kraftsamlar och sätter in alla tillgängliga resurser för att utreda händelsen och gripa den eller de som ligger bakom dådet. Både nationella insatsstyrkan och bombskyddet är inkopplade, liksom Säpo. En förundersökning om terrorbrott har inletts och två personer har tagits in till förhör.
– Det innebär absolut inte att de är misstänkta, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.
HD och Sydsvenskans reporter Jens Mikkelsen var på plats i centrala Stockholm vid 18-tiden. Han pratade med en brandman som befann sig vid Åhléns kort efter det misstänkta terrordådet.
– Det är surrealistiskt. Jag har jobbat i 35 år och aldrig upplevt något liknande, sa brandmannen.
Under lördagsmorgonen samlades människor för att lägga ner blommor vid platsen för attentatet.Bild: Hussein El-Alawi
Klockan 14.53 på fredagen kom det första larmet till polisen om en lastbil som körde över flera personer på Drottninggatan och in i Åhléns butik.
Stora delar av centrala Stockholm spärrades av i samband med händelsen. Bland annat spärrades Sveavägen av, en gata som ligger i närheten av där attentatet skedde.
HD och Sydsvenskans reporter Jens Mikkelsen rapporterade tidigt på kvällen att Nationella insatsstyrkan var där och att räddningstjänsten lämnade platsen.
– Vi har tagit skydd här. Vi har fått veta att insatsstyrkan letar efter något vid ett hotell här nere, sa en brandman till Jens Mikkelsen och pekade i riktning ner mot Sveavägen.
Personer försökte gå förbi brandmannen.
– Gå så långt bort härifrån som möjligt, sa han då.
Göran Svensson, vakthavande befäl på räddningstjänsten, vill inte bekräfta några av uppgifterna utan sa att räddningstjänsten var på platsen som ”taktisk resurs”.
Senare slog insatsstyrkan till mot en adress på Sveavägen men lämnade platsen efter ett fåtal minuter, enligt vittnesuppgifter.
Vid Kulturhuset, upp mot Sveavägen, skrek flera poliser åt folk att springa från platsen kort efter att attentatet ägt rum. Det var panikartad stämning på platsen.
Mannen till höger söktes av polisen under fredagen. Han befann sig på platsen i anslutning till händelsen. Den gripne mannens liknar mannen på bilden som polisen lämnade ut under en presskonferens på fredagen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Polisen verkar hantera det som att det är pågående. De beter sig som om de inte vet om det springer en terrorist lös, sa Olle Lönnaeus då.
– Det står en ordningsvakt här och skriker att inte samlas i stora klungor, det kan smälla igen, sa han.
Tv-bilder visade hur folk sprang i panik efter att den kapade lastbilen kört in i Åhléns. Mycket rök syntes även på platsen.
Tunnelbanetrafiken stängdes av helt, uppgav SL:s pressjour för TT.
Christoffer Ung var och handlade på Åhléns city när lastbilen rammade byggnaden.
– Jag är på väg mot utgången och ser bara väggen lavinartat komma mot oss. Folk vände sig i panik och sprang mot utgångarna. Sen är det bara att ta sig från platsen så fort som möjligt. Min första tanke var att det smällde en bomb, sa han till TT.
Polisen i Stockholm uppmanar personer som har tips om händelsen att ringa 114 14. Oroliga anhöriga kan slå tonval 9 på samma nummer.
Bild: TT
En lastbil har kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm.Bild: Anders Wiklund/TT
Ett fordon har kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm, rapporterar flera medier.Bild: Andreas Schyman/TT
Flygbild över Stockholm på fredagskvällen.Bild: Hussein El-Alawi
Gå till toppen