Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tumult och spänning

"Concave socket".

Emil Holmer

KONST. Core temperature. Galleri 21, Malmö t o m 16/4.

Närgånget följer kameran händerna när de smeker och smetar ut leran. Naglarna glänser i regnbågsfärgat pärlemorslack men soundtracket raspar hotfullt. Emil Holmers videoverk "Core temperature" är som en korsning av olycksbådande science fiction och surrealistisk avslappningsövning med tveksam terapeutiskt effekt. I ett gröntonat månliknande landskap utforskar fingrarna märkliga objekt vars glänsande ytor och skrovliga hålrum punkteras av kedjor och karbinhakar. När jag senare förstår att Holmer inspirerats av så kallade ASMR-videos (autonomous sensory meridian response) blir jag snart fast på Youtube. Till ljuva viskningar fingras det på aluminiumfolie, hår borstas och krämer masseras. Under rubriker som "tjugo bästa triggers för att somna" följer meditativa seanser där olika material och strukturer stillsamt berörs. På liknande vis sätter Holmers "Core temperature" sinnena både på helspänn och i trans. Fast i hans fall saboteras den behagliga hypnosen av ljudbilden som växlar mellan det försåtligt dämpade och monstruösa.
Detta respektlösa mixtrande med det sköna och brutala är ett återkommande inslag i hans arbete. Utbildad på Umeå konsthögskola men sedan länge baserad i Berlin visar Emil Holmer måleri, skulptur och videokonst på Galleri 21 i Malmö. Samtidigt är han aktuell med utställningen "Licking in between" på Växjö konsthall tillsammans med Veronica Brovall.
Ofta använder han tryckteknik i sina målningar, där svärtan stryker sig mot duken och vrider sig bakom penseldragens häftiga stråk. Här spökar all slags referenser. Från det råa måleri, l'art brut, som växte fram ur efterkrigstidens spillror till åttiotalets så kallade "bad painting" som kaxigt bröt mot såväl den goda smakens förväntningar som modernismens genrer och stilar.
Likväl samlar sig Holmers måleri, i allt sitt vildsinta kaos, till ganska sammanhållna bilder med en övertygande utstrålning. Vid sidan av "Core temperature" är det ändå skulpturen "Concave socket" jag gillar skarpast. Med sin kombination av svampigt skumgummi, färgkaskader och vässat stål fångar den både tumultet och spänningen i hans konstnärskap.
Gå till toppen