Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungspytonormen Bettina lockade många till biologidag

När Naturvetenskapliga fakulteten i Lund på lördagen bjöd in allmänheten till Biologins dag, fanns mycket intressant på programmet. I foajén höll en välväxt kungspyton mottagning tillsammans med ett gäng jättekackerlackor och en något rundnätt blåtungad skinködla.
Den blåtungade ödlan av arten skink, vilar mätt och trygg på Johan Ahlgrens arm, medan hon håller koll på besökarna under Biologins dag i Lund.Bild: Patrik Renmark
En kolsvart skorpion tjurade under en gren och vägrade komma fram och hälsa på besökarna. Detta gjorde knappast någon ledsen eftersom pytonormen Bettina och ödlan Skink, visade sig från sina allra bästa sidor och tålmodigt lät sig klappas av besökare. Bettina blev rent av en riktig linsorm när fotografen närmade sig med kameran.
Jep Agrell, studierektor vid Biologiska institutionen i Lund, visar en imponerande kackerlacka från Madagaskar. Den väser varnande åt oss när vi kommer nära.Bild: Patrik Renmark
– Åh, vad fin, viskar Karin Walle, 7, när hon får klappa Kungspytonormen som biologen Rasmus Johansson håller i.
Storasyster Julia håller med och närmar sig försiktigt den stora ormen.
– Det här är kul och jättespännande, säger hon.
Kungspytonormen Bettina ville absolut visa sig i profil från sin bästa sida när hon skulle fotograferas vid Biologins dag i Lund.Bild: Patrik Renmark
Johan Ahgren studerar sinnesbiologi och är för dagen trygg eskort åt en mätt och nöjd ödla med metalliskt blänkande kopparfärgat skinn. Den låter sig villigt klappas av besökarna och plirar nyfiket på var och en. Reptilen är av arten skink och kommer från östra Australien. Numera bor den i Ystads djurpark, tillsammans med de övriga djuren som gästar Lunds universitet under Biologins dag.
Jep Agrell, studierektor för biologiutbildningen, visar afrikanska jättesnäckor och ett gäng imponerande kackerlackor från Madagaskar som väser varnande åt oss, fullt medvetna om sin imponerande storlek.
Fotoutställning, tipspromenad, biologishow, frågestund, film och visning av vindtunnel för aerodynamisk forskning, var några av de övriga programpunkterna vid Biologins dag i Lund.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen