Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexander Kuprijanko: Utspelen skvallrar om att valet närmar sig

Nu ska heltid bli norm i Lunds kommun. Det var rubriken på ett pressmeddelande som Socialdemokraternas politiske sekreterare Sebastian Persson skickade ut i onsdags. En spännande nyhet värd att rapportera om – ifall det hade varit en nyhet.

Pressmeddelandet skickades ut med anledning av att kommunstyrelsen precis godkänt en ny reviderad handlingsplan för kompetensförsörjning.
Men sanningen är att det redan i den föregående versionen av handlingsplanen stod att heltid ska vara norm i Lunds kommun, om än med delvis andra formuleringar.
Pressmeddelandet kan ses som det senaste exemplet på att valrörelsen redan har dragit igång så smått, trots att ett och ett halvt år återstår innan Lundaborna går till valurnorna igen, i september 2018.
Inte minst de styrande rödgröna partierna har kommit med en mängd utspel den senaste tiden.
En del med mindre substans, som detta senaste besked.
Samma sak gäller utspelet för några veckor sedan om att S och MP vill öka byggandet i Lund – något som få om ens något parti motsätter sig. Det rödgröna förslaget innehöll heller inga konkreta åtgärder, utan formulerades vagt av Emma Berginger (MP) som "ett uppdrag till våra förvaltningar att vässa verktygen för att öka bostadsbyggandet ytterligare".
Andra utspel har mer substans, men handlar antagligen om att utnyttja nyhetsläget för att försöka vinna opinionen.
Här finns till exempel förra veckans besked om att S och MP vill rädda kvar kulturverkstaden Stenkrossens byggnad. Veckan före hade partierna sagt nej till Vänsterpartiets begäran om samma sak, men nu – samma dag som Stenkrossen hade öppet hus och kommunalrådet Elin Gustafsson (S) skulle tala där – hade det rödgröna styret plötsligt svängt.
Kanske kan man också i den här kategorin räkna in det färska rödgröna utspelet om att underlätta för gångtrafikanter och måhända möjliggöra en renodlad gågata i Lund. Utspelet kom bara några dagar efter att kommunfullmäktige debatterat om huruvida Lilla Fiskaregatan ska vigas åt enbart gångtrafikanter genom att cykling förbjuds.
Men det är naturligtvis inte bara de rödgröna partierna som kommer med utspel för att vinna fördelar i opinionen.
I höstas väckte det nationell uppmärksamhet när Moderaterna, Centern och Liberalerna i Lund krävde att särskilda satsningar på jobb och bostäder för hemvändande jihadister skulle strykas ur Lunds handlingsplan mot våldsbejakade extremism – trots att något sådant aldrig hade funnits i planen.
Särskilt Liberalerna har, sedan partiet förlorade makten efter valet 2014, haft en stor vilja att genomföra förändringar i Lund. L är ofta piggt att reagera på nyhetsläget och Sydsvenskan har de senaste åren skrivit mängder med rubriker som inletts med orden "L vill", även om vi också valt bort många av utspelen.
Det färskaste L-utspelet kom i kölvattnet av bakterieproblematiken hos VA Syd. Då krävde partiet förändringar i Lunds krisberedskap, men var inte mycket konkretare i sina krav än att rutiner måste ses över, att tjänstemännen måste föreslå åtgärder och att de åtgärder som krävs måste genomföras.
Gå till toppen