Malmö

Läsartext: Vilket ansvar tar Malmö stad för konsekvenserna av att införa gågatan?

I september 2016 blev Friisgatan gågata för en vecka.Bild: Micaela landelius
Jag har med förvåning tagit del av Trafiknämndens beslut per den 28 februari 2017 angående att under sommarhalvåret 2017 införa gågata på Friisgatan från Södra Förstadsgatan till Norra Skolgatan. Dessutom finns det direkta felaktigheter i ärendet: Det står bland annat att näringsidkare tydligt har efterfrågat detta. Det är rätt när det gäller restaurangägarna. Alla övriga affärsidkare, som butiker och frisersalonger, har aldrig efterfrågat detta.
Läs mer:Friisgatan blir sommargågata
Det mest anmärkningsvärda i hela ärendet är att det inte med en rad talas om hur mycket detta projekt kommer att kosta i skattepengar. Det är omdömeslöst av tjänstemän, och i synnerhet av de politiker som tog beslutet. Detta visar på ett totalt oansvar för våra skattepengar.
Under tidig höst 2015 läste jag en artikel i Sydsvenskan där man redovisade en opinionsundersökning om vilken gata som var hetast i Malmö. Friisgatan vann stort i denna undersökning. Detta vinnande recept vill man nu förstöra genom detta beslut.
Under en vecka i september i fjol, European mobility week 2016, genomfördes en gågatevecka för Friisgatan med förödande konsekvenser för vissa affärsidkare på gatan.
Att nu besluta om att under sommarhalvåret införa gågata utan någon utvärdering av bland annat höstens gågatevecka är en skam för hela det politiska etablissemanget. I nämndsärendet finns ingen budget framtagen. Inte heller har man tittat på konsekvenser för vare sig boende eller näringsidkare.
Som medborgare i Malmö minns jag det felaktiga beslutet om att införa gågata på Södra Förstadsgatan mellan Föreningsgatan och Friisgatan. Åhléns nedläggning på denna sträcka påskyndades av detta beslut. Dessutom lider affärsidkarna från Friisgatan och upp till Möllevångstorget fortfarande av detta felaktiga beslut.
Läs mer:Malmös hetaste gata. Vinnaren är…
Vilket ansvar har Malmö stad som kommun i det fall några affärsidkare måste lägga ner sin verksamhet som en konsekvens av gågatebeslutet?
Vad jag har förstått så gagnar en gågata restaurangägarna som kommer att få dubbelt så mycket yta för utemiljön. Då alla restaurangerna är placerade i början av Friisgatan från Södra Förstadsgatan räknat, försvinner affärerna upp mot Norra Skolgatan då restaurangernas utökade plats gör att övrig verksamhet på gatan inte "upptäcks" som den gör idag.
Jag har oerhört svårt att förstå ert beslut. Att opinionsmätningen 2015 visade att Friisgatan är den hetaste gatan i Malmö, nonchaleras helt. Dessutom är risken stor att vissa affärer med detta beslut måste läggas ner! Detta visade tydligt Gågateveckan i september 2016.

Lars Andersson

Lars Andersson är pensionerad socionom och bor i Malmö.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen